Business Internaţional

După alegerile locale, economia este prioritatea numărul unu a guvernului ungar

Autor: Andreea Neferu

04.10.2010, 23:44 19

După ce partidul ungar de centru-dreapta Fidesz a acaparat laalegerile locale desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecutefotoliile de primar din 22 dintre cele 23 de mari oraşe ungare,inclusiv pe cel al capitalei Budapesta, analiştii se aşteaptă caguvernul să înceapă să se concentreze asupra problemelor bugetareşi să anunţe ce demersuri va face din punct de vedere economic,scrie Portfolio.hu.

"Reacţiile de după alegeri ale guvernului ar putea fi extrem deimportante pentru stabilirea apetitului pentru risc în cazulactivelor ungare. Reînnoirea programului cu FMI este puţinprobabilă în viziunea noastră, iar atenţia se va concentra asupraproiectului de buget pe 2011, care, cel mai probabil, nu va conţinereforme structurale", a declarat Chin Loo Thio, analist pentrubanca franceză BNP Paribas.

Ceea ce se ştie până în momentul de faţă este că guvernul de laBudapesta s-a angajat să reducă deficitul bugetar de anul viitor lasub 3% din PIB, sub presiunea pieţelor şi a Uniunii Europene.Cabinetul ungar este încă aşteptat să prezinte un plan credibilcare să îmbunătăţească perspectivele economice ale ţării şi săanuleze o potenţială retrogradare a ratingului de ţară, a afirmatDiana Geşeva, analist pentru 4Cast. "Interesele sunt mari, încondiţiile în care o eroare (a guvernului - n.r.) ar putea provocanoi turbulenţe pe piaţă", a mai spus Geşeva.
Chiar şi premierul ungar Viktor Orban a recunoscut că "parteadificilă abia urmează şi avem nevoie de ajutorul tuturor în aceastăţară; nu are niciun sens să ne amăgim; va fi greu". Rezultatelealegerilor s-au resimţit slab pe piaţa valutară şi bursieră dinUngaria. Luni, forintul maghiar s-a apreciat faţă de moneda unicăeuropeană cu circa 0,6% în raport cu cotaţia de la finalulsăptămânii trecute, ajungând la un curs de schimb de 274,05 forinţiper euro, potrivit băncii centrale a Ungariei. Pe de altă parte,indicele de referinţă al bursei ungare, BUX, se depreciase ieri cu0,18%, cu trei ore înainte de închiderea şedinţei detranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO