Business Internaţional

După BoA, încă un colos bancar american este atacat de procurorii americani: JPMorgan este investigată pentru vânzarea obligaţiunilor garantate cu ipoteci

Cea mai grea critică adusă autorităţilor americane, printre care Securities and Exchange Commission, de proprietarii locuinţelor ipotecate, de investitori şi politicieni este că până în prezent acţiunile autorităţilor nu au adus nicio condamnare în rândul executivilor de top pentru cea mai distructivă criză din ultimele decenii, care a avut consecinţe la nivel global.

Cea mai grea critică adusă autorităţilor americane, printre care Securities and Exchange Commission, de proprietarii locuinţelor ipotecate, de investitori şi politicieni este că până în prezent acţiunile autorităţilor nu au adus nicio condamnare în rândul executivilor de top pentru cea mai distructivă criză din ultimele decenii, care a avut consecinţe la nivel global.

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2013, 22:39 145

După ce Bank of America, una dintre băncile fanion ale Wall Street-ului, a fost atacată în justiţie de guvernul american pentru că şi-a înşelat clienţii cu produse financiare complexe garantate cu ipoteci, a venit rândul celei mai mari bănci din SUA, JPMorgan, să se pregătească de o confruntare cu procurorii pentru vânzarea unor titluri asemănătoare.

JPMorgan este investigată într-un caz penal de către Departamentul de Justiţie pentru nereguli în vânzarea unor titluri garantate cu ipoteci. Într-o anchetă paralelă, civilă, investigatorii au stabilit deja că banca a încălcat legea, scrie agenţia Thomson Reuters.

Informaţiile reies din documente pe care JPMorgan este obligată să le trimită periodic agenţiei federale de control pe pieţele financiare Securities and Exchange Commission. Anchetele au fost lăsate de procurorii statului California.

Documentele arată că în luna mai JPMorgan a primit o înştiinţare de la procuratură că departamentul civil a concluzionat că banca a încălcat legea federală care reglementează instru­mentele financiare când a vândut titluri bazate pe ipoteci, dintre care unele subprime (ipoteci ale unor debitori cu bonitate redusă – n.red.), în perioada 2005-2007.

Dezvăluirile vin la doar o zi după ce guvernul a deschis un proces civil de 850 milioane dolari împotriva Bank of America susţinând că aceasta a ascuns de investitori riscuri majore privind ipo­tecile împachetate în instrumente financiare complexe emise în 2008. Aceste titluri s-au prăbuşit odată cu căderea pieţei imo­biliare. Printre investi­torii înşelaţi se numără bănci pe atunci mari care au fost îngenuncheate de criza financiară care a urmat.

Preşedintele american Barack Obama s-a angajat să tragă la răspundere companiile care au încălcat legea finanţând bula imobiliară care a cauzat criza din 2007-2008 şi apoi Marea Recesiune economică.

Procurorul general Eric Holder a declarat că Forţa de Intervenţie privind Fraudele Financiare a lui Obama, aceeaşi care a deschis procesul contra Bank of America, „va continua să lupte agresiv contra fraudei financiare şi abuzurilor de pe piaţa instrumentelor bazate pe ipoteci“. Procurorii au deschis şi alte anchete, a menţionat el.

„Ar fi o decizie majoră să pună sub acuzare o bancă de importanţă sistemică din SUA, nu pot să anticipez dacă se va întâmpla acest lucru. Deseori pot avea loc investigaţii paralele, civile şi penale, pentru a maximiza presiunea pentru o soluţie civilă“, a declarat John Coffe, profesor la Columbia Law School în New York, citat de Bloomberg.

În cazul JPMorgan, procurorii suspectează nereguli în modul în care banca a luat în calcul defaulturi ante­ri­oare, în stabilirea garanţiilor şi în ana­lizele privind securitizarea. Prin secu­ritizare, creanţele ipotecare (creditele ipotecare generate de o bancă) ca elemente de activ sunt vândute de către originator (banca). În consecinţă, acestea sunt scoase în afara bilanţului băncii, fiind astfel total protejate în cazul falimentului băncii originatoare. Cea mai grea critică adusă de proprietarii locuin­ţelor ipotecate, de inves­titori şi politicieni este că până în prezent acţiunile autorităţilor nu au adus nicio condamnare în rândul executivilor de top pentru cea mai distructivă criză din ultimele decenii, care a avut consecinţe la nivel global.

Ancheta vine în contextul în care JPMorgan încearcă să reclădească în­cre­derea că poate controla riscurile după ce a pierdut mai mult de 6,2 mi­liarde dolari în 2012 în tranzacţiile cu instrumente derivate efectuate de tra­derul supranumit „Balena Londoneză“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO