Business Internaţional

E.ON cumpara de la Endesa active in valoare de 11,8 miliarde de euro

31.03.2008, 19:35 18

Compania germana E.ON, cel de-al doilea mare grup energetic din Europa, va cumpara centralele electrice ale companiei spaniole Endesa pentru suma de 11,8 miliarde de euro (18,6 miliarde de dolari), dupa ce in urma cu un an incercarea de a achizitiona compania spaniola a esuat, scrie Bloomberg.
E.ON va cheltui 8,9 miliarde de euro (14,05 miliarde de dolari) pentru achizitionarea activelor companiei din Spania, Franta, Italia si Polonia, state unde Endesa opereaza, restul de 2,9 miliarde de euro (4,58 miliarde de dolari) reprezentand datorii ale companiei spaniole. Tranzactia are ca termen de finalizare trimestrul al treilea al 2008.
In octombrie anul trecut E.ON s-a retras din cursa pentru achizitia Endesa, dupa ce compania energetica italiana Enel, impreuna cu compania spaniola Acciona au venit cu o oferta pentru preluarea Endesa. Presedintele E.ON, Wulf Bernotat, a declarat ca intentioneaza sa extinda compania pe pietele externe, unde cererea este cu mult mai mare decat pe cea germana. De asemenea, E.ON a inceput sa scoata la vanzare din activele detinute in Germania, pentru a scapa de acuzatiile de antitrust aduse de reprezentanti ai Uniunii Europene.
"Pretul este cu mult mai mic decat ne-am fi asteptat", a declarat Sven Diermeier, analist in cadrul firmei de consultanta Independent Research. In urma anuntului achizitiei, actiunile E.ON au inregistrat o crestere de 1,4% sau 1,75 euro, atingand un pret maxim de 123,06 euro/actiune.
Endesa va scoate la vanzare doua centrale din Spania, cu o capacitate totala de productie de 963 de megawati. Compania germana va achizitiona de asemenea centralele Endesa din Franta, Italia, Polonia si Turcia, capacitatea de productie a acestora ridicandu-se la 53.000 de gigawati, suficient pentru a acoperi consumul a peste 12 milioane de europeni. E.ON a mai anuntat achizitia companiei energetice spaniole Electra de Viesgo de la Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO