Business Internaţional

E timpul pentru o casa la New York

23.04.2003, 00:00 13

Investitorii de pe piata imobiliara din Manhattan-ului ar putea avea motive de ingrijorare in urmatoarele luni, preturile la locuinte scazand pentru al doilea trimestru consecutiv, in timp ce volumul locuintelor nevandute a atins cel mai inalt nivel din ultimii trei ani.
Volumul vanzarilor a scazut cu 8,4% pe primul trimestru in comparatie cu trimestrul anterior, iar pretul mediu al apartamentelor a inregistrat o scadere medie de 3,7% pana la 779.112 dolari, de la 808.657 dolari, conform Douglas Elliman Manhattan Market Overview, studiu pregatit de Miller Samuel, o firma de analiza a pietei imobiliare din Manhattan.
Numarul ofertelor aparute pe piata a crescut cu 6,2%, pana la 6.346, cel mai inalt nivel din momentul in care firma a inceput sa monitorizeze situatia, in 2000. "Numarul apartamentelor tinde sa creasca in aceasta perioada, pentru ca noi proprietati intra pe piata, aceasta fiind in mod traditional cea mai activa perioada a anului," remarca Jonathan Miller, presedinte al Miller Samuel si autor al raportului mai-sus mentionat.
Al doilea trimestru consecutiv de scadere a vanzarilor sugereaza ca aceasta piata ar putea deveni o piata a cumparatorilor, mai ales daca situatia nu se va schimba in trimestrul urmator.
Scott Durkin, director operational al The Corcoran Group, una dintre cele mai mari firme de brokeraj din New York City, a declarat ca este "extrem de multumit" de rezultatele inregistrate pana in acest moment. Desi volumul vanzarilor se afla in usoara scadere, preturile raman destul de stabile.
Al doilea trimestru ar putea indica clar situatia pietei pentru ca in perioada de primavara-vara creste numarul celor care cumpara locuinte.
Desi preturile generale au scazut usor pe primul trimestru, preturile si cota de piata a apartamentelor mai mici au fost in crestere, conform lui Miller. Acest segment al pietei este mai sensibil la modificarile ce tin de rata dobanzii, iar cumparatorii au optat pentru acest tip de apartamente pentru a profita de nivelul foarte scazut al acestei rate, desi chiriile au sczut cu 20, pana la 30% in decursul ultimului an si jumatate, a declarat Miller.
Piata apartamentelor cu doua dormitoare, reprezentand cea mai extinsa categorie, a fost afectata in mod serios. Astfel, pe acest segment, preturile au scazut cu 6,8% pana la 974.245 dolari de la 1,045 milioane dolari.
In timp ce preturile la complexele in cadrul carora cumparatorii achizitioneaza actiuni dintr-o corporatie si un contract de leasing pentru unul din apartamentele cladirii au crescut in general, preturile la apartamente au scazut drastic.
Piata locuintelor de lux nu a inregistrat nici un fel de crestere, fiind direct afectata de scaderea numarului locurilor de munca din sectorul financiar. Preturile medii de vanzare au fost de 2,68 milioane de dolari, in scadere cu 0,9% fata de trimestrul anterior.
In primul trimestru contractele de vanzare au fost incheiate cu intarziere, apartamentele ramanand pe piata in medie 147 zile, cu peste o luna mai mult comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels