Business Internaţional

EADS i-a dat afara pe sefii Airbus

04.07.2006, 18:30 9

Analistii considera ca noii membri ai conducerii EADS vor reda credibilitatea companiei fata de clienti si investitori, dupa scandalurile care au provocat pierderea unui sfert din valoarea de piata a grupului.
Conducerea Airbus, cel mai mare constructor de aeronave comerciale din lume, l-a numit pe Louis Gallois, un veteran al industriei aerospatiale franceze, in functia de director general adjunct. Acesta il va inlocui pe Noel Forgeard, care a fost fortat de actionarul majoritar al EADS, DaimlerChrysler, sa plece, in urma unor scandaluri legate de intarzierea constructiei aeronavei A380 si vanzari de actiuni ale companiei, informeaza Bloomberg.
Cristian Streiff, fost director executiv al producatorului de materiale din sticla Saint-Gobain, va ocupa pozitia de director executiv la Airbus. Gustav Humbert, fostul director executiv al companiei aerospatiale, si-a inaintat demisia.
"Recentele anunturi privind intarzierile in productia aeronavelor A380 si a programului de livrare au reprezentat o dezamagire majora pentru clientii si angajatii nostri", a precizat Gustav Humbert.
Valoarea programului de constructie a aeronavelor A380 se ridica la peste 10 mld. euro, program care a fost pus in derulare cu scopul de a mentine pozitia de lider a Airbus pe piata aeronavelor comerciale.
Grupul EADS a pierdut un sfert din valoarea sa de piata, dupa ce a anuntat ca intarzierile programului vor afecta profiturile companiei cu circa 2 mld. euro (2,5 mld. dolari) pana in 2010.
"Airbus va trebui sa vina cu un program nou, care sa fie acceptat de clienti si investitori", spune Richard Aboulafia, vicepresedinte la Teal Group, o firma de consultanta din Virginia. "Ma refer aici la o modalitate de a scoate cat mai repede la productie modelul A380 si de a-si intari pozitia pe piata pentru a putea sa concureze cu rivala Boeing", a continuat el.
DaimlerChrysler, constructorul german de automobile, detine 30% din grupul EADS, holding-ul Lagardere are o participatie de 7,5% din acesta, dupa ce a vandut un pachet de 7,5% din actiuni in aprilie, iar statul francez controleaza 15% din grupul EADS. Conform acordului semnat in iulie 2000, la crearea grupului, Lagardere poate sa-si exercite dreptul de control asupra participatiei detinute de stat.
EADS controleaza 80% din Airbus, restul de 20% din actiunile companiei fiind detinute de BAE Systems. EADS doreste sa-si majoreze participatia prin achizitia de actiuni ale BAE Systems. Un specialist independent a evaluat pachetul de 20% la 2,75 miliarde de euro.
Gallois este membru al conducerii EADS din 2000 si de asemenea membru al comitetului de audit. Potrivit registrelor din cadrul intalnirii board-ului, Gallois a dorit ca investitorii sa fie informati in cel mai scurt timp cu putinta despre intarzierea constructiei aeronavelor A380.
Streiff a fost director operational la Saint-Gobain din aprilie 2004 si cel mai promitator inlocuitor al lui Jean-Louis Beffa, directorul executiv al companiei de 21 de ani.
Teal considera ca, desi noile fete vor reda credibilitatea Airbus in fata clientilor si investitorilor, acesta s-a aratat ingrijorat de faptul ca Streiff nu are experienta in activitatea de management a proiectelor mari precum A380.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels