Business Internaţional

Ecclestone promite mai multi bani echipelor din Formula 1

25.01.2005, 00:00 15



Miliardarul Bernie Ecclestoneva oferi un nou contract marilor echipe din Formula 1 in incercarea de a elimina amenintarea organizarii unui campionat rival, informeaza BBC.



Conform cotidianului britanic Sunday Telegraph, Ecclestone va incerca sa castige sprijinul primelor zece echipe din aceasta competitie, promitandu-le acestora venituri garantate de 3 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro), intre 2007 si 2012. Aceasta inseamna un minim de 30 de milioane de euro pe sezon pentru fiecare echipa, fata de contractul actual care ofera echipelor 11,5 milioane de euro pe sezon. Oferta vrea sa satisfaca cererile echipelor, care au cerut un procent mai mare din profiturile obtinute in Formula 1.



In urma unor neintelegeri, GPWC, un consortiu de producatori din Formula 1, printre care BMW si Mercedes, si-au anuntat intentia de a organiza o intrecere rivala. Ingrijorarea ca acest demers ar putea avea succes pare sa fi fortat mana lui Ecclestone, scrie Sunday Telegraph.



Formula One Holdings, compania care se ocupa de organizarea acestei competitii, este detinuta in majoritate de catre Bambino Holdings, trustul familiei Ecclestone. Formula 1 i-a adus lui Bernie Ecclestone o avere estimata la 1,76 miliarde de euro. F1 a devenit o platforma globala de marketing, depasita ca valoare doar de Campionatul Mondial de Fotbal si de Jocurile Olimpice.



Saptamana trecuta, Ecclestone si-a asigurat sprijinul producatorului italian Ferrari, care a primit un onorariu de 100 de milioane de dolari (76,5 milioane de euro). Pentru a castiga sprijinul celorlalte echipe, Ecclestone le va oferi acestora onorarii de minim 35 de milioane de dolari (27 de milioane de euro).



Cu toate acestea, conducatorii echipelor au anuntat ca exista pericolul aparitiei unnei rupturi in acest sport. Paul Stoddard, proprietarul echipei Minardi, a declarat ca "nu este oportuna existenta a doua campionate". "Este o reteta catre dezastru", a explicat el. "Cel mai rau scenariu este ca patru sau cinci echipe sa fie de acord cu aceasta noua oferta, iar altele patru sau cinci sa o refuze."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO