Business Internaţional

Economia bulgara a crescut cu 6%

21.09.2004, 00:00 8

Cresterea economica a Bulgariei a fost in al doilea trimestru din anul 2004 de 6%, raportata la perioada similara din 2003, fata de 5,3% in perioada ianuarie-martie, atingand cel mai inalt nivel din ultimii doi ani.
"Evolutia economiei de datoreaza in mare parte dezvoltarii semnificative a investitiilor si a turismului. Numarul cetatenilor straini care au vizitat Bulgaria s-a majorat cu 13,4% in al doilea trimestru", a declarat un oficial al Biroului de Statistica.
De asemenea, imbunatatirea productivitatii si mediul de afaceri stabil, precum si industriile de procesare si de prelucare a metalelor, au avut o contributie importanta la rezultatele economiei bulgare.
Produsul Intern Brut a urcat cu 5,6% in primul semestru din 2004, iar pentru intregul an guvernul condus de fostul rege Simeon II de Saxa-Coburg-Gotha si-a propus o crestere economica de 5%.
Consumul individual, care include populatia si cheltuilele statului privind sanatatea sau educatia, a inregistrat o crestere de 4,3% fata de anul trecut.
De asemenea, cheltuiele guvernamentale in administratie, aparare si infrastructura au urcat cu 3,7%, in timp ce investitiile au avansat cu 6,3%.
Importurile au progresat cu 11,6% comparativ cu lunile aprilie-iunie 2003, iar exporturile au inaintat cu 10,9%.
Guvernul spera sa foloseasca realizarile economiei pentru a majora salariul minim, o masura contestata de Fondul Monetar International. Salariu mediu este in prezent de 150 de dolari, unul din cele mai scazute din Europa.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO