Business Internaţional

Economia bulgara creste cu 4,5%

06.07.2001, 00:00 10



Produsul Intern Brut al Bulgariei a crescut in primele trei luni ale acestui an cu 4,5%, pana la 5,8 miliarde de leva (2,77 miliarde de dolari), a anuntat Institutul National de Statistica de la Sofia, citat de Mediafax.

Analistii au preconizat la inceputul anului performante mai solide pentru acest an, in pofida incetinirii ritmului de crestere economica din Uniunea Europeana, principala piata de desfacere a marfurilor bulgaresti.

"Rezultatele sunt totusi bune din perspectiva tarilor vecine, de aceea consider ca rata de crestere a PIB al Bulgariei s-ar putea ridica, pana la sfarsitul anului, la 6-7%", a declarat Charlie Robertson, analist la ING Barings din Londra, specializat in tarile europene in curs de dezvoltare. Anul trecut, PIB al Bulgariei a crescut cu 5,8%.

"Rezultatele mai solide din anul 2000 sunt urmare a unei piete mai puternice in Uniunea Europeana in perioada respectiva. In acest an, exporturile nu vor mai cunoaste, insa, aceeasi crestere sustinuta", a apreciat Andrew Roberts, economist la Schroder Salomon Smith Barney.

In primele trei luni, volumul exporturilor a crescut cu 15,9%, reprezentand 64,2% din PIB. In aceeasi perioada a anului trecut, exporturile efectuate de Bulgaria au urcat cu 28,7%. Nivelul cu care s-a majorat volumul importurilor a fost de 7,4%, comparativ cu 21,2% cu un an in urma.

Sectorul privat a contribuit cu 56% la formarea PIB, in primul trimestru al anului, comparativ cu 52,8% anul trecut. Cota productiei industriale a fost, in aceeasi perioada, de 26,6%, in crestere cu 11,6%, in timp ce serviciile au adus 50,6% din veniturile la PIB, in urcare cu 3,6%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO