Business Internaţional

Economia Bulgariei a scazut cu 3,5%, trasa in jos de industrie

10.06.2009, 18:51 20

Economia Bulgariei s-a contractat cu 3,5% in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care criza financiara mondiala a redus volumul de investitii, productia industriala si activitatea comerciala, scrie Bloomberg. Cifrele revizuite confirma raportul preliminar al Institutului de statistica de la Sofia.

Bulgaria a incheiat trimestrul patru din 2008 cu o crestere echivalenta cu scaderea actuala, de 3,5%, potrivit aceleiasi institutii.
Majoritatea economiilor din Europa de Est sunt in recesiune, intrucat criza mondiala a redus semnificativ cererea pentru produsele de export (autovehicule, electronice si produse chimice), dar in acelasi timp a blocat fluxurile de credit. Spre exemplu, producatorul bulgar de ingrasaminte Neochim si-a intrerupt productia pentru cateva luni, pe fondul cererii aproape inexistente. Productia industriala a cunoscut in aprilie un declin de 20% fata de aceeasi perioada din 2008, reprezentand un record pentru ultimii sapte ani.
Consumul intern a scazut cu 5,4% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care inregistrase un avans de 1,4% in trimestrul patru al anului precedent. Industria contribuie cu 31% in totalul Produsului Intern Brut al Bulgariei si a afisat un declin de 12,4% in primele trei luni ale anului, dupa o scadere mai modesta, de 3,7%, in trimestrul patru.
Productia agricola, care aduce 4% din PIB, s-a redus cu 4%, dupa un avans spectaculos de 26,7% in perioada octombrie-noiembrie 2008. Sectorul serviciilor a fost singurul care a inregistrat o crestere usoara de 2,5%, in conditiile in care in trimestrul patru a marcat un plus de 3,8%.
Banca centrala din Bulgaria si-a redus pe 30 aprilie estimarile cu privire la evolutia economiei in 2009, preconizand o crestere intre 0,6% si 2%. Fondul Monetar International a anuntat pe 22 aprilie ca economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% anul acesta, in timp ce Comisia Europeana a estimat un declin de 1,6%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO