Business Internaţional

Economia Chinei accelereaza

21.07.2005, 18:59 16

Creserea economica din China a crescut in al doilea trimestru ca urmare a majorarii exporturilor dar si a investitiilor in centrale electrice, in mine si fabrici, relateaza Bloomberg.

Productia industriala s-a marit cu 9,5% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor furnizate de Biroul National de Statistica din Beijing. Valoarea actiunilor a crescut, iar traderii au continuat sa parieze pe aprecierea yuanului.

Expansiunea Chinei, tara cu cea mai mare crestere economica din lume, este sustinuta de surplusul comercial si de cheltuielile in infrastructura. Prim-ministrul chinez, Wen Jiabao, a limitat investitiile in domeniul imobiliar, in otel si in ciment pentru a preveni acumularea unor surplusuri. Standard & Poor''s a crescut ratingul Chinei la A, ca urmare a progresului inregistrat in ultima perioada de economia chineza.

"Surplusul de investitii este sub control", a spus Liu Yang, de la Atlantis Investment Management din Hong Kong, companie care administreaza active in valoare de 1,8 miliarde de dolari. "Temerile legate de aparitia unei crize au inceput sa dispara. Acesta este un semn pozitiv pentru pietele bursiere."

Actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera la nivel mondial, au crescut cu 15 centi (12,5 eurocenti), dupa ce guvernul chinez a dat publicitati raportul despre evolutia economiei Chinei. Compania obtine 10% din vanzari de pe piata chineza. China este cel mai mare cumparator mondial de fier si cupru.

"Guvernul va mentine si intari restrictiile asupra investitiilor in acele industrii in care vrea sa opreasca expansiunea", a spus Zheng Jingping, purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica, din Beijing. "Aceasta strategie va asigura stabilitatea si cresterea economica rapida pe acest an", a adaugat el.

Cele mai mari economii din lume considera ca stabilirea dolarului ca moneda de referinta pentru yuan ofera exportatorilor chinezi un avantaj competitiv neloial.

"O baza economica puternica presupune un mediu economic favorabil schimbarii regimului valutar al Chinei", a spus Ichiro Ikeda, vicepresedinte JPMorgan Chase Bank, din Tokio.

Premierul Wen incurajeaza investitiile in infrastructura pentru a compensa aparitia unor eventuale crize in industria energetica si in transporturi. Strategia guvernului chinez favorizeaza companii precum General Electric, care produce turbine, trenuri si motoare de avion. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO