Business Internaţional

Economia Chinei, la al patrulea an consecutiv de crestere cu peste 10%

26.01.2007, 19:25 18

Economia Chinei a crescut cu 10,7% in 2006, inregistrand cel mai rapid ritm de crestere din 1995 incoace, indica Biroul National de Statistica al Chinei (BNS), titreaza BBC News. Dezvoltarea celei de-a patra mari economii din lume a fost alimentata de investitii si exporturi.
Cresterea a fost deasupra estimarii de 10,5% pe care o facusera oficialii chinezi. Guvernul este insa ingrijorat ca un asemenea nivel de dezvoltare nu va putea fi sustinut si au luat o serie de masuri pentru a incetini ritmul.
Economia chineza se afla acum in cel de-al patrulea an in care a inregistrat o crestere de cel putin 10%, a declarat BNS. In 2006, expansiunea a depasit rata de 10,4% de acum un an si este cea mai mare din 1995, cand economia a inregistrat o crestere de 10,9%.
"In 2006 economia nationala a fost echilibrata, iar cresterea rapida", a declarat comisarul Xie Fuzhan de la BNS.
Economia Chinei continua sa fie alimentata de apetitul imens pentru investitii si de o explozie a exporturilor care a generat un execedent comercial de 136 miliarde de euro anul trecut.
China si-a dublat productia in ultimii cinci ani, creand o crestere fara precedent a industrializarii, a urbanizarii si a investitiilor interne, ultimele fiind si cauzele aderarii la Organizatia Internationala a Comertului in 2001.
Tonul comentariilor recente ale liderilor Chinei, grabiti sa creeze slujbe noi, sugereaza ca aceasta crestere ametitoare poate fi sustinuta, iar riscul pe care il presupune poate fi administrat.
Cu un produs intern brut care totalizeaza 20.940 miliarde de yuani (2.070 miliarde de euro) si un venit pe cap de locuitor ce depaseste 2.000 de dolari, China este inca foarte departe de cei 42.000 de dolari pe cap de locuitor din SUA.
Cu toate acestea, numerosi economisti spun ca se asteptau ca autoritatile sa tempereze economia prin cresterea ratelor dobanzii, probabil in acest trimestru, si sa lase yuanul sa creasca mai repede pentru a scadea valoarea prea mare a exporturilor.
Frica de o politica mai stricta a facut ca indicele de referinta al bursei din Shangai sa scada cu 4 procente, ajungand la 2.857,365 puncte, cea mai acuta scadere din iulie si pana acum, in timp ce randamentul obligatiunilor a crescut pana la 2,6218%, cel mai mare nivel din ultimele doua luni.
"Ajustarile macroeconomice vor fi cu siguranta consolidate si e posibil ca rata dobanzii sa creasca in curand", a declarat Wang Haoyu, analist la First Capital Securities in Shenzhen.
Din aprilie anul trecut banca centrala a majorat rata dobanzii de doua ori si a marit de patru ori proportia depozitelor pe care bancile trebuie sa le aiba ca rezerva si pe care nu le pot imprumuta. Guvernul a adoptat o atitudine mai severa in privinta investitiilor extravagante, atragand atentia oficialitatilor care nu reusesc sa respecte procedurile si sa observe mai atent criteriile ce privesc protectia mediului.
"Structura noastra de investitii s-a imbunatatit, iar investitiile in sectoarele a caror capacitate era depasita au fost echilibrate", a declarat Xie Fuzhan, sef al BNS.
In decembrie, investitiile in bunurile fixe au scazut cu 13,8 procente fata de anul precedent. Analistii cred ca economia ar trebui tinuta in frau in 2007, mai ales acum cand inflatia anuala a crescut la 2,8% in decembrie, de la 1,9% cat era in noiembrie.
Stephen Green de la Standard Chartered Bank din Shangai crede ca banca centrala ar putea anunta urmatoarea crestere a ratei dobanzii si ar putea lasa yuanul, controlat indeaproape, sa creasca mai repede.
"Dupa cum vedem noi economia, acest lucru nu va fi daunator. Am aflat ca valoarea creditelor date de banca in primele saptamani a fost substantiala", a spus Green intr-o nota catre clienti.

Patru ani de crestere
Economia chineza se afla in cel de-al patrulea an in care a inregistrat o crestere de cel putin 10%.
Produsul intern brut al Chinei a totalizat 20.940 miliarde de yuani (2.070 miliarde de euro) anul trecut.
In prezent venitul pe cap de locuitor depaseste 2.000 de dolari.
Excedentul comercial a crescut cu 74%, ajungand la 136 miliarde de euro anul trecut.
Indicele bursier din Shangai a scazut cu 4% ajungand la 2.857,365 puncte.
Inflatia anuala a crescut la 2,8% in decembrie, de la 1,9 procente cat era in noiembrie
Investitiile in bunurile fixe au scazut in decembrie cu 13,8% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO