Business Internaţional

Economia Greciei se indreapta catre o „moarte lenta”. Investitorii fug de actiunile bancilor elene

Economia Greciei se indreapta catre o „moarte lenta”. Investitorii fug de actiunile bancilor elene
13.01.2010, 23:15 111

Bancile elene, si asa slabite de criza financiara, au fostpenalizate de investitori, care au vandut masiv actiuni ale PiraeusBank, EFG Eurobank, Alpha Bank sau National Bank of Greece,speriati fiind de haosul care domneste in finantele tarii, scriepresa straina. Grecia a mai primit o lovitura de la agentia derating Moody's, care considera ca economia elena, alaturi de ceaportugheza, este prinsa intr-o spirala a datoriilor care o va ducela o "moarte lenta". Aceste ultime probleme ale grecilor vinintr-un context in care marile puteri economice ale continentului,precum Germania sau Franta, au indicat ca nu sunt dispuse sacheltuie bani din propriul buzunar pentru a ajuta "colegiiindisciplinati" din zona euro.

Pietele financiare din Grecia au suferit o cadere la inceputulsaptamanii, dupa ce randamentele obligatiunilor pe termen scurtlansate de statul grec in cadrul primei emisiuni de titluri dinacest an au crescut puternic, "ajutate" de perspectivele intunecatecu privire la situatia economica si fiscala a statului.

"Criza provocata de lipsa de credibilitate a statului continua",a spus Stratis Polychroneas, seful departamentului de cercetare peinstrumente cu venituri fixe din cadrul companiei SolidusSecurities. "Ne asteptam ca un nou val de investitori sa isilichideze pozitiile."

"Pana in prezent volumul de tranzactii de pe piata bursiera nueste atat de mare, de aceea nu putem vorbi inca de o criza. Ceea cese intampla nu este insa un lucru bun", a spus un director decercetare al unei banci elene.

Situatie critica, dar nu disperata

Pe piata de obligatiuni, investitorii au cerut prime mai maripentru a pastra sau cumpara titluri emise de statul elen.

Randamentul pentru titlurile pe un an emise marti a crescut la2,20%, de la 0,91% la ultima licitatie din octombrie.

Investitorii si-au modificat pozitiile si au devenit maiprecauti dupa ce Eurostat, agentia de statistica a UniuniiEuropene, a refuzat sa confirme estimarile de deficit facutepublice luni-seara de Grecia.

Aceasta decizie a condus la speculatii potrivit carora deficitulbugetar al statului in 2009 ar putea fi mai mare de 12,7% dinProdusul Intern Brut cat a anuntat noul guvern instalat inoctombrie.

"Se fac speculatii ca deficitul statului in 2009 a fost mai maredecat tinta stabilita in octombrie de autoritati, de 12,7%", aanuntat Commerzbank.

E nevoie de masuri dure

Delegatia a indemnat guvernul sa opteze pentru masuri mai durein vederea reducerii deficitului bugetar record si a datorieipublice foarte mari. Oficialii greci au spus ca echipa UE a cerutca programul sa fie mai strict stabilit, iar cifrele sa fie maiexacte.

Mai mult, o echipa de oficiali ai Fondului Monetar Internationalva consilia guvernul de la Atena in eforturile sale de "imblanzire"a celui mai mare deficit bugetar din Europa.

FMI va ajuta guvernul la capitolele "reforma pensiilor, politicafiscala, administrarea fiscala si managementul deficitului",conform purtatorului de cuvant al FMI.

Moody's face previziuni sumbre

Grecia si Portugalia s-ar putea confrunta cu "o moarte lenta"din punct de vedere economic, in conditiile in care aceste statealoca o mare parte din venituri pentru plata datoriilor, iarinvestitorii cer prime de risc la achizitia obligatiunilor,potrivit agentiei de rating Moody's. Cele doua tari pot evitaaceste scenarii, insa oportunitatile sunt limitate.

Portugalia dispune de mai mult timp pentru "a inversa trendul",dar Grecia are mult mai putin timp, se arata intr-un raport alMoody's. Probabilitatea unei "morti subite" sub forma unei crize abalantei platilor este neglijabila, subliniaza raportul. Cele douastate trebuie sa implementeze masuri de consolidare fiscala,dificile din punct de vedere politic, pentru a evita degradareasituatiei datoriilor, ceea ce va crea presiuni asupraratingurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO