Business Internaţional

Economia mondiala da semne ca iese din groapa crizei dupa ce industria a inceput sa-si tureze din nou motoarele

Economia mondiala da semne ca iese din groapa crizei dupa ce industria a inceput sa-si tureze din nou motoarele
04.02.2010, 00:00 37

Activitatea industriala din SUA s-a intensificat in prima luna aacestui an pana la un nivel record pentru ultimii cinci ani sijumatate, scrie Financial Times.

Si in Marea Britanie evolutia a fost pozitiva, in ianuarieinregistrandu-se cel mai puternic avans de dupa 1994, potrivitultimului studiu. Sectorul manufacturier din China a avut la randulsau o evolutie record, in timp ce in zona euro, productiafabricilor a crescut pentru a patra luna consecutiv.

Indicele PMI, care sintetizeaza evolutia sectorului industrial,aferent zonei euro a crescut pana la un nivel de 52,4 puncte lunatrecuta, dupa ce a incheiat anul 2009 cu un nivel de 51,6puncte.

Pragul de 50 de puncte reprezinta limita intre crestere sicontractie.

Zona euro sau zona extremelor

Cele mai "sanatoase" economii au fost insa cele care au dattonul, in frunte cu Franta, cu cea mai buna evolutie din ultimuldeceniu.

Situatia din Germania si Italia a evoluat de asemenea bine. NiciMarea Britanie nu a facut exceptie, aici lira sterlina slaba sicresterea stocurilor contribuind la animarea activitatii deproductie. La polul opus s-au aflat Spania, Grecia si Irlanda, undeproductia a scazut intr-un ritm chiar mai alert decat in lunileprecedente. Situatia a alimentat temerile ca aceste state pierd lacapitolul competitivitate.

Colin Ellis de la Daiwa Capital Markets a evidentiat ca "existao serie de probleme economice dificile cu care se confrunta Spaniasi Grecia, spre deosebire de celelalte state membre ale zonei euro,printre acestea numarandu-se scaderea competitivitatii, iar acestlucru are loc dupa mai multi ani de cresteri sustinute".

In SUA, indicele a crescut de la 54,9 puncte in decembrie la58,4 puncte, cel mai ridicat nivel de dupa august 2004, depasind dedeparte asteptarile economistilor. Toate elementele-cheie aleacestui indice - productia, populatia angajata si numarulcomenzilor noi - au crescut. Aceasta crestere in linie l-a facut peNorbert Ore, presedintele ISM Survey, sa declare ca noul raport aoferit "dovezi suficiente pentru a se crede ca sectorulmanufacturier a inceput sa isi revina".

Fabricile din Asia reincep productia

Vestile bune din Statele Unite au fost intarite de cele dinAsia, unde companiile incep sa creasca productia pentru a face fatacererii. China a anuntat o activitate industriala record in primaluna a anului. Nici India, Corea de Sud sau Taiwanul nu audezamagit. Indicele aferent productiei manufacturiere din India -HSBC PMI - a crescut de la 55,6 puncte in decembrie la 57,7 punctein ianuarie, cel mai bun nivel de dupa august 2008.

Aceasta evolutie pozitiva la nivel mondial incurajeazaspeculatiile potrivit carora economia mondiala isi va reveni.

"Sectorul manufacturier reprezinta centrul evenimentelor pentrueconomie in prezent", a spus Peter Hooper, economist-sef laDeutsche Bank. "De acum inainte este crucial sa se observe si ocrestere a consumului."

In SUA, ultimul raport cu privire la evolutia industriei arelevat si o crestere cu 3 puncte a indicelui populatiei ocupate -"un semn imbucurator datorita caruia noi speram ca avansulproductiei industriale sa se traduca intr-o crestere a numarului delocuri de munca", potrivit lui Michael Feroli, economist laJPMorgan.

S-a putut observa de asemenea o crestere a numarului de comenzinoi, un nou semn imbucurator pentru revenirea economiei mondialedin criza.

Si Estul isi revine

  • Productia industriala din Uniunea Europeana a inceput sa isirevina pe sfarsitul de an, dupa ce in lunile de vara numarul decomenzi noi era cu peste 22% mai mic decat in perioada similara alui 2008.
  • Comenzile noi erau in luna noiembrie a anului trecut cu doar1,2% mai putine, o imbunatatire neta fata de octombrie, canddeclinul anual era de 14,2%.
  • In Europa Centrala si de Est situatia difera de la stat lastat, insa se poate observa o imbunatatire a situatiei in fiecarecaz comparativ cu lunile precedente.
  • Cehia este singura unde numarul de noi comenzi industriale acrescut, avansul fiind de 7,9% fata de noiembrie 2008.
  • La polul opus se afla statele baltice, cu scaderi de pana la24,8% in cazul Lituaniei.
  • In Bulgaria si Polonia numarul de noi comenzi a scazut cu12,6%, iar in Romania, al doilea performer la nivel de regiune,scaderea a fost de 6,8%. Cifrele sunt insa mult mai bune comparativcu vara lui 2009, cand scaderile erau mult mai abrupte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO