Business Internaţional

Economia mondiala da semne de revenire: Alan Greenspan, fostul sef al Fed: Sa nu va mire daca economia SUA va creste cu 2,5% in trimestrul trei

Economia mondiala da semne de revenire: Alan Greenspan, fostul sef al Fed: Sa nu va mire daca economia SUA va creste cu 2,5% in trimestrul trei

Nouriel Roubini: Ma astept sa vad luminita de la capatul tunelului. (...) Procesul de revenire a economiei mondiale va continua lent (FOTO: Reuters)

03.08.2009, 17:16 29

Alan Greenspan a declarat ca el crede ca se apropie sfarsitul crizei care a afectat Statele Unite. "Se pot observa imbunatatiri semnificative in sistemul financiar", a spus Greenspan, considerat unul dintre principalii vinovati pentru criza financiara. El a recunoscut ca somajul ramane o problema, insa a adaugat ca ritmul de crestere al somajului incetineste.

Fostul presedinte al Fed a spus ca cea mai grava recesiune care a afectat Statele Unite in ultimele cinci decenii s-ar putea incheia, iar economia s-ar putea intoarce pe crestere mai rapid decat au estimat economistii.

Greenspan a prevazut ca economia SUA va reveni pe crestere in cel de-al treilea trimestrul al lui 2009. "Ma surprinde", spune el, "ca in actualul trimestru am putea obtine o crestere de 2,5%". In perioada aprilie-iunie economia s-a contractat cu 1%, dupa alte doua trimestre de scadere, primul din acest an, cu -6,4%, si ultimele trei luni ale lui 2008, care s-au incheiat cu o scadere de 5,4%.

 

Statul a actionat prompt

Greenspan a mai afirmat ca achizitiile guvernamentale de active toxice in valoare de sute de miliarde de dolari, prin intermediul programului TARP (Troubled Asset Relief), au ajutat bancile si institutiile financiare sa depaseasca momentele dificile.

"Si un eveniment deloc de neglijat este cresterea valorii la bursa a corporatiilor americane cu 3.500 mld. dolari. Acestea sunt majorari de capital care circula prin sistem si al caror impact il poti vedea pe pietele de credit si pe pietele de actiuni", este de parere fostul presedinte al Fed.

 

Falimente benefice pentru economie

El mai adauga ca el crede ca economia a inceput sa evolueze in sens pozitiv la jumatatea lunii iulie. "Motivul este numarul mare al companiilor care intra in faliment, astfel ca nivelul productiei este mult sub cel al consumului. Si, in conditiile in care diferenta se reduce, iar productia creste, impactul asupra economiei ar putea deveni semnificativ."

Greenspan a spus ca intrevede o evolutie pozitiva pe termen scurt pentru economie, insa "cu unele posibile obstacole", precum preturile caselor. "Daca preturile caselor nu se stabilizeaza, dupa ce au coborat cu 5% fata de nivelul actual, este posibil, desi eu nu cred ca acest scenariu se va materializa, insa este posibil sa ne confruntam cu al doilea val de probleme."

Nouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics si profesor in cadrul Stern School of Business de la NYU, i se alatura lui Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed), care a intrezarit semne de revenire ale celei mai mari economii din lume.

 

Economia mondiala isi revine anul viitor

Preturile materiilor prime ar putea continua sa creasca si in 2010, pe fondul scaderii in intensitate a recesiunii, a spus Nouriel Roubini, economistul de la New York University (NYU) care a prezis criza financiara actuala, scrie Bloomberg.

"In conditiile in care economia mondiala se indreapta catre crestere si se indeparteaza de recesiune, vom observa noi cresteri de preturi ale materiilor prime, in special anul viitor", a spus Roubini. "Ma astept sa vad luminita de la capatul tunelului."

Roubini a estimat la sfarsitul lunii iulie ca economia mondiala va incepe sa isi revina spre sfarsitul lui 2009, inainte de a reintra in recesiune pana la sfarsitul lui 2010 sau 2011, din cauza datoriilor guvernamentale excesive, a preturilor ridicate ale petrolului si a intarzierii aparitiei de noi locuri de munca.

La nivel mondial, preturile marfurilor au inregistrat cea mai importanta crestere din ultimele patru luni in data de 30 iulie, pe fondul speculatiilor investitorilor ca cea mai dificila perioada a recesiunii mondiale a trecut, iar consumul de cereale, metale si combustibili va creste.

"Procesul de revenire va continua lent", a spus Roubini. Economia mondiala s-ar putea contracta cu 2% in acest an, pentru ca anul viitor sa creasca cu 2,3%, a mai adaugat el.

"Afirmatiile sale ofera un imbold bun afacerilor noastre, fiind puse intr-o lumina pozitiva", a spus Martin McDermott, manager in cadrul SNC-Lavalin Group, cea mai importanta companie de constructii si inginerie din Canada.

"Materiile prime pe care activitatea companiei noastre le utilizeaza, respectiv cupru, nichel, aur, minereu de fier, toate par a avea o evolutie pozitiva, iar noi speram sa profitam de asta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels