Business Internaţional

Economia Poloniei a avansat cu 3,1% in trimestrul patru

02.03.2010, 23:05 20

Economia Poloniei, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, aavansat rapid in trimestru patru (T4) al anului trecut, animata deconsumul sustinut si de investitiile companiilor, scrieBloomberg.

Produsul Intern Brut a crescut cu 3,1% comparativ cu ultimultrimestru din 2008, dupa un avans de 1,7% in perioada anterioara,potrivit datelor preliminare oferite de Biroul de Statistica de laVarsovia. Economistii vorbeau despre un avans de 3%.

Singurul stat european care a reusit sa evite recesiunea in 2009a anuntat o crestere economica de 1,7% aferenta anului trecut.Economia a beneficiat de piata interna solida, unde cheltuielileconsumatorilor si ale guvernului au acoperit 80% din totalulproductiei. Cresterea economica pentru 2010 s-ar putea situa injurul valorii de 3%, potrivit estimarilor guvernamentale. ComisiaEuropeana a anuntat pe 25 februarie ca Polonia va "conduceplutonul" statelor in procesul iesirii din criza.

"Consumul s-a stabilizat, iar investitiile au crescut", a spusMonika Kurtek, economist-sef la BPH Bank din Varsovia. "Ne asteptamca avansul PIB-ului in acest an sa ramana la un nivel similar celuidin ultimele trei luni ale anului, de aproximativ 3%"

Zlotul si-a revenit dupa ce au fost anuntate rezultateleeconomice, iar cursul a ajuns la 3,9301 zloti pentru un euro laVarsovia. Performanta economica nu schimba insa perspectivelepentru piata de obligatiuni, in conditiile in care banca centralacontinua sa ramana in expectativa pana cel putin la jumatateaanului viitor, inainte de a incepe sa majoreze dobanda, a spusKurtek.

Consumul privat a crescut cu 2% in trimestrul patru, potrivitBiroului de Statistica, comparativ cu 2,2% in perioadaiulie-septembrie. Cererea interna a avansat cu 0,9% fata deperioada similara a anului trecut, fata de un declin de 1,2% intrimestrul trei. Volumul investitiilor a fost cu 1,6% mai mare,indicand o revenire a sectorului dupa un declin de 1,5% in celetrei luni anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO