Business Internaţional

Economia protestelor: raţionalizări, rafturi goale, preţuri umflate şi un sistem bancar paralizat

Economia protestelor: raţionalizări, rafturi goale, preţuri umflate şi un sistem bancar paralizat

Multe magazine din Cairo au fost vandalizate, în timp ce în cartierele bogate localnicii au organizat patrule pentru a-şi apăra proprietăţile

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.02.2011, 23:50 40

Sectorul bancar din Egipt rămâne închis, îngheţând aproape toatesistemele de plăţi ale ţării. Pentru că unităţile bancare suntînchise de săptămâna trecută, un director de bancă spune că seaşteaptă ca bancomatele să nu mai aibă cash, în timp ce multe firmeîntâmpină dificultăţi în a-şi plăti angajaţii.

Un director al unei bănci internaţionale a declarat că încondiţiile în care toate unităţile băncii sunt închise, clienţii nuau putut retrage fonduri. Subsidiara egipteană a grupului britanicHSBC şi-a asigurat clienţii că-şi pot accesa conturile din afaraţării.

Noul ministru de finanţe al ţării Samir Radwan a promis căbăncile se vor asigura că pensionarii şi angajaţii guvernamentalivor putea utiliza bancomatele pentru a-şi retrage salariile. Unelepieţe din centrul oraşului au rămas deschise pe timpul protestelor.În alte părţi însă, stocurile de alimente sunt aproape epuizate,iar clienţii formează cozi pentru a se aproviziona. Pentru cei caremai au bani, preţurile alimentelor sunt în creştere puternică încondiţiile în care consumatorii se grăbesc să se aprovizioneze dinpuţinele magazine deschise, potrivit Bloomberg.

Rafturile multor supermarketuri din Cairo se golesc rapid,companiile neputând să ţină pasul cu cererea în creştere. Carrefourşi-a închis toate cele şapte magazine din Egipt după ce unul dinacestea a fost prădat, a anunţat un purtător de cuvânt alcompaniei. Mulţi egipteni se tem că crizele de alimente şi gaze arputea împinge ţara mai adânc în criză. "E criză de ţigări, sucuri.În fiecare zi preţurile cresc, iar oamenii nu au cash pentru acumpăra ce au nevoie", spune Eman Shafik, un manager IT dinCairo.

Ţigările se găsesc cu greu în multe părţi ale capitaleiegiptene, sau se vând la dublul preţului normal. Între timp,benzinăriile din întreg oraşul limitează cantitatea de carburantvândut la 20 de litri per automobil.

Ali Sharaf El Din, director al Camerei Industriilor Cerealiere,a declarat că fabricile de pâine ale ţării se numără printrepuţinele "instituţii-cheie" care sunt încă deschise, pe lângăspitale şi farmacii.

Guvernul nou-instalat al Egiptului s-a grăbit să asigurealimentarea în continuare a magazinelor şi să menţină serviciilefuncţionale, situaţia economică dificilă a ţării intensificândtensiunile, scrie The Wall Street Journal.

Noul ministru de finanţe al ţării a anunţat o serie de măsurimenite să sprijine economia, inclusiv un angajament de deschidere abăncilor până în weekend şi eliminarea taxelor vamale asupraimportului unor alimente.

"Dacă guvernul adoptă pachetul de măsuri populare, majorări desalarii, subvenţii sporite, ar părea că răspunde cererilormulţimii, dar de fapt ar majora inflaţia şi ar spori instabilitateaeconomică", declară Ahmed Galal, director al Centrului Egipteanpentru Studii Economice din Cairo, citat de Bloomberg. Companiilemultinaţionale nu intenţionează pe termen scurt să-şi redeschidăbirourile din Egipt sau să-şi aducă înapoi angajaţii evacuaţi,potrivit The Wall Street Journal.

Companii ca Heineken, Procter & Gamble şi Coca-Cola auanunţat că monitorizează în continuare situaţia din Egipt, dar cănu intenţionează încă să-şi reia operaţiunile din această ţară.Coca-Cola îşi va redeschide biroul din Cairo "când vom considera căeste sigur", a declarat Kenth Kaerhoeg, purtător de cuvânt alcompaniei.

Ce a zis Hosni Mubarak, preşedinteleEgiptului

"Nu doresc să candidez pentru un nou mandat prezidenţial, spunacest lucru cu toată sinceritatea, neţinând cont de situaţiaactuală."

"Am servit destul timp Egiptul şi poporul său. Nu am cerutniciodată puterea."

"Vă vorbesc în timpul acestei situaţii dificile care puneEgiptul şi poporul său la încercare şi care l-ar putea duce sprenecunoscut."

"În această ţară am trăit, m-am luptat pentru ea, iar istoria măva judeca."

"Primul pas care trebuie să îl fac este să restabilescsecuritatea şi stabilitatea patriei pentru asigurarea liniştită ashimbării conducerii."

Reacţii la discursul preşedintelui

Adham Bakry, graphic designer, Cairo

"Am trăit sub conducerea lui Mubarak de când m-am născut, în1982. M-am săturat să fiu respins peste tot. Sunt sătul de salariimici. M-am săturat de toate. Cum putem să trăim într-o ţară undeinternetul tocmai a dispărut."

Amna El-Tawill, blogger şi jurnalist, Alexandria

"Am văzut discursul lui Mubarak la televizor. Ştiam dinainte ceva spune, cu toate că am sperat că va renunţa şi se va retrage. Îndiferite circumstanţe aş fi fost bucuros cu unele cuvinte spuse deel, dar de fiecare dată când îl văd la televizor devin nervos. Elnu ne ascultă şi nici nu ne înţelege."

Islam El Tahtawey, contabil, Cairo

"Sunt de acord cu ce a spus preşedintele Mubarak în discursulsău, la fel şi familia mea. Sunt optimist cu privire la viitor şidacă există demonstraţii în sprijinul preşedinţiei lui Mubarak,atunci voi fi primul care li se va alătura. Ceea ce oamenii nuînţeleg este că pentru preşedinte nu este aşa simplu să plece şi cuasta să se rezolve toate lucrurile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels