Business Internaţional

Economia Ucrainei va scadea cu 6%

01.03.2009, 17:17 16

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca perspectivele economice pentru Ucraina s-au deteriorat si a prognozat o contractie de 6 procente pentru 2009, de doua ori mai mare fata de estimarile anterioare, scrie Bloomberg.

"Situatia la nivel global este nefavorabila", a declarat Ceyla Pazarbasioglu, seful misiunii FMI in Ucraina. Estimarile economice pentru Ucraina "ar putea avea nevoie de o revizuire si mai drastica", potrivit lui Pazarbasioglu.
Economiile est-europene au fost puternic afectate de criza financiara globala, care a diminuat cererea pentru exporturi concomitent cu reducerea investitiilor si accesul dificil la credite.
Ucraina se numara printre statele din regiune care au apelat la FMI pentru a evita un faliment national si pentru a oferi stabilitate industriei de servicii financiare. Ucraina se confrunta cu recesiunea dupa noua ani de expansiune economica. Situatia este agravata de conflictul politic dintre prim-ministrul Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko.
Ucraina a primit o prima transa din imprumutul in valoare de 16,4 mld. dolari (12,85 mld. euro) din partea FMI in noiembrie. Incapacitatea tarii est-europene de a intruni conditiile impuse de FMI cu privire la reducerea cheltuielilor guvernamentale din cauza turbulentelor politice a condus la amanarea celei de-a doua transe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO