Business Internaţional

Economiile din Est vor încetini la anul

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.10.2010, 23:55 13

Economiile din Europa Centrală şi de Est vor avansa cu 3,1% anulviitor, cu 0,3% sub estimarea din vară, se arată în raportul WorldEconomic Outlook al Fondului Monetar Internaţional, conformBloomberg.

Anul acesta regiunea va creşte cu 3,7%, un ritm cu 0,5% mai rapiddecât anticipase FMI în iulie.
"Economiile lovite puternic de criză întâmpină dificultăţi în areveni la o creştere susţinută, in­clu­siv în multe părţi dinEuropa emer­gentă", se arată în raportul insti­tuţiei cu sediul înWashington.
Potrivit Băncii Europene pentru Re­construcţie şi Dezvoltare(BERD), perspectivele de redresare a economiilor din Europa de Estşi Asia Centrală în cadrul cărora aceasta investeşte sunt"amestecate".

În timp ce unele dintre cele 30 de ţări unde BERD este activă aurevenit pe creştere, "procesul de redresare rămâne lent şi departede a fi sigur în altele", a declarat Jan Fischer, vicepreşedinte albăncii.

Măsurile de austeritate fiscală adoptate pe fondul crizeidatoriilor suverane din UE reprezintă unul dintre factorii careapasă asupra ritmului de expansiune.
"Ţările central-europene beneficiază de pe urma redresării ţărilorvecine din Vest, în timp ce în multe ţări din Europa de Sud-Estcreşterea stagnează în continuare sau este chiar negativă,creşterea fragilă a creditului şi procesul de consolidare fiscalăslăbind cererea internă", a declarat Fischer.
BERD a contribuit la limitarea impactului crizei financiare asupraestului Europei, convingând băncile occidentale să rămână înregiune.
Creditorul nu-şi va revizui estimarea de creştere de 3,5% pentruacest an pentru că estimările "sunt deja modeste" şi reflectăameninţarea unei noi recesiuni în Statele Unite şi o încetinirepentru zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO