Business Internaţional

Economiile din estul Europei vor incetini

01.02.2008, 17:00 11

Banca Mondiala atentioneaza cele zece tari din fostul bloc comunist, acum membre ale Uniunii Europene, asupra riscurilor "substantiale" la care sunt expuse din cauza turbulentelor pietei globale, scrie Bloomberg.
"In vreme ce globalizarea ofera avantajul unei cresteri sustinute, in acelasi timp expune tarile la socuri din exterior. In acest moment este foarte posibil sa asistam la contractii globale severe", a declarat Ronald Hood, economist la Banca Mondiala.
Raportul Bancii Mondiale asupra tarilor din estul Europei care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007 atrage atentia asupra "posibilitatii unei perioade prelungite de riscuri", in contextul volatilitatii pietelor.
Scenariul de baza presupune un risc crescut de incetinire a dezvoltarii economice si in acelasi timp de crestere a inflatiei. De asemenea Banca a mai precizat ca desi cresterea economica va incetini, aceasta se va mentine "robusta", la valori de peste 5%, iar tarile baltice vor fi cele mai afectate. In vreme ce tarile din estul Europei sunt putin expuse la criza creditelor ipotecare subprime din Statele Unite, unde pierderile suferite au impins economia spre recesiune, cererea consumatorilor va scadea in intensitate, iar exporturile catre Statele Unite si Germania vor scadea si ele. Bancile centrale din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Bulgaria se vor confrunta anul acesta cu "decizii dificile", pentru a mentine stabilitatea intre cresterea economica si inflatie.
Rata inflatiei va creste in toate tarile cu exceptia Ungariei, unde rata somajului este in scadere, iar salariile cresc. De asemenea, banca centrala a Poloniei a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, pana la 5,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO