Business Internaţional

Economiile din Europa de Est incetinesc

10.04.2008, 17:15 6

O parte a economiilor emergente din Europa de Est incep sa piarda din avant pe masura ce criza financiara internationala se extinde, iar bancile din Italia, Austria si tarile scandinave, care au acordat masiv credite in regiune, ar putea avea probleme, atrage atentia Fondul Monetar Interntional, titreaza cotidianul britanic The Telegraph.
Deficitele de cont curent ale statelor din regiune au atins cote extreme, cele mai ridicate fiind cele din fostele state comuniste. Cel mai mare deficit este inregistrat de Letonia, 22,9% din Produsul Intern Brut, urmata de Bulgaria cu un deficit de 21,4%, Serbia cu 16,5%, Estonia cu 16%, Romania cu 14,5%, cel mai mic deficit fiind inregistrat de Lituania, de 13,3%. "Majoritatea statelor din Europa de Est si-au acoperit deficitul de cont curent cu investitii din strainatate, iar piata creditelor a crescut extrem de repede in aceste tari. O incetinire a cresterii economice la nivel global sau o scadere brusca a fluxurilor de capital extern catre aceste piete emergente ar putea aduce aceste state intr-o situatie extrem de dureroasa", se arata in Raportul de Stabilitate Financiara Internationala al FMI.
FMI a mai adaugat ca bancile din statele est-europene, dar in special cele baltice, au adoptat o stategie bazata extrem de mult pe lichiditati externe in toata aceasta perioada de boom economic. "Lichiditatile proprii ale bancilor din aceste state s-au epuizat, iar dobanzile aproape ca s-au majorat cu 50%", se arata in continuare in raport.
Majoritatea bancilor din statele est-europene s-au bazat pe lichiditati provenite de la bancile occidentale, insa acestea, in contextul crizei financiare, reusesc cu greu sa mai stranga lichiditati de pe pietele de capital.
FMI enumera printre bancile care ar putea fi afectate de inasprirea conditiilor de pe pietele de creditare banci ca Dexia, Natixis, Raiffeisen, Danske Bank, Swedbank, Handlesbanken, Nordea, SEB, Intesa Sanpaolo sau Rabobank. Toate aceste banci strang peste 30% din lichiditati de pe piata de capital internationala.
In 2007 creditele de consum din Bulgaria au crescut cu 62%, cu 60,4% in Romania, cu aproximativ 45% in tarile baltice si cu 39,6% in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO