Business Internaţional

Economiile din Europa de Est vor creste cu 0,9% in 2010, crede seful Raiffeisen

09.09.2009, 17:19 19

Economiile din Europa de Est vor avansa in medie cu 0,9% anulviitor, reusind astfel sa iasa din recesiunea care a "ajutat" uneleguverne sa cada, in timp ce pe altele le-a lasat sa solutionezeproblema veniturilor bugetare in scadere, potrivit directoruluiexecutiv al Raiffeisen International, scrie Bloomberg.

Cresterea economica de anul viitor va fi alimentata de Cehia,Slovacia, Bulgaria, Romania si Rusia, care vor posta avansuri depeste 1%, potrivit lui Herbert Stepic, directorul executiv algrupului austriac care are operatiuni in 17 dintre statele fostecomuniste.

Revenire mozaic

"Primele state care vor iesi din criza vor fi acelea care voradopta o strategie simpla si conservatoare", a marturisit Stepic."Motoarele revenirii vor fi diferite in fiecare stat, fiecareeconomie fiind la randul sau diferita."

Procesul iesirii din criza va arata la nivel de stat la fel dediferit ca si criza insasi, care a trimis state precum Ungaria,Bulgaria sau statele baltice in cea mai acuta recesiune la nivel deUE, in timp ce Polonia a reusit sa ii tina piept si sa evitecontractia economiei. Stepic a spus ca un factor care va alimentarevenirea va fi cresterea volumului exporturilor catre China siIndia.

Previziunile Raiffeisen sunt de un optimism mai rezervat decatcele ale Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, care inluna mai a estimat ca economia regiunii va creste in 2010 cu 1,4%,dupa ce in acest an declinul va fi de 5%.

Deficitul bugetar, principala problema

Recesiunea a provocat probleme statelor din regiune pe mai multeplanuri, insa cel mai acut criza s-a resimtit la nivel bugetar.

Deficitele bugetare au explodat, dupa ce cresterea rateisomajului a condus la o secare a veniturilor bugetare. Statelemembre ale Uniunii Europene au si o alta problema, ele fiindingradite de regulile uniunii privind deficitul.

Unele tari, printre care Ungaria, al carei prim-ministru FerencGyurcsany a demisionat in luna martie, vor intampina dificultati ina iesi din recesiune, in conditiile in care criza a fost exacerbatade politici si masuri interne gresite, precum permiterea ritmuluide crestere al salariilor sa il depaseasca pe cel al cresteriieconomice, a adaugat Stepic.

Economia Ungariei s-a contractat cu 7,5% in trimestrul doi, intimp ce PIB-ul Letoniei s-a micsorat cu 18,7% in aceeasiperioada.

Cehia si Slovacia au reusit sa iasa din criza in perioadaaprilie-iunie, dupa ce au postat o prima crestere economicatrimestru la trimestru. Polonia este singurul stat din regiune carea reusit sa ramana pe plus in fiecare trimestru. De departe celemai afectate state de actuala criza au fost statele baltice.Economiile Letoniei, Lituaniei si Estoniei au scazut in primeledoua trimestre din acest an cu peste 10% comparativ cu perioadasimilara a anului trecut.

Cererea interna se stabilizeaza

Per ansamblu, toate aceste economii vor beneficia de pe urma"stabilizarii cererii interne", este de parere Stepic.

Cererea interna a fost afectata de cresterea ratei somajului side inasprirea conditiilor de creditare. Companiile, in incercareade a opera reduceri de costuri au ales sa disponibilizeze o partedin personal.

Noii someri si-au restructurat cheltuielile, consumul fiindafectat. Bancile si-au inchis, de asemenea, portile, refuzand samai acorde credite, dupa ce criza le-a lasat in pragulfalimentului.

"Aversiunea fata de risc este in scadere, ceea ce inseamna cabancile apeleaza din nou la creditarea interbancara si ofera, deasemenea, imprumuturi pe piata", a mai directorul executiv alRaiffeisen International.

"Procesul de creditare, pana acum paralizat, incepe sa isirevina, desi conditiile pe care ei le impun sunt mult maistricte."

Raiffeisen Bank a intrat pe piata din Romania in 1998, si estein prezent a patra banca dupa valoarea activelor. In primulsemestru al acestui an grupul austriac a obtinut de pe urmaactivitatilor din Romania un profit de 221,64 mil. lei (52,3 mil.euro).

Evolutia PIB, revizuita

Iesirea din criza va fi un proces dificil pentru statele dinEuropa de Est. Oficialii cehi au revizuit in sens negativ crestereaeconomica, iar celelalte economii, cu exceptia Poloniei, se luptacu declinuri abrupte ale Produsului Intern Brut, fapt ce sugereazafragilitatea revenirii. Economia Cehiei s-a contractat cu 5,5% intrimestrul doi comparativ cu perioada similara a anului trecut,peste asteptari, estimarile indicand un declin de 4,9%. In cazulUngariei revizuirea s-a facut in sens pozitiv, de la 7,6% la7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO