Business Internaţional

Economiile liliputane tremura cand se misca Greenspan

27.04.2004, 00:00 15



In cadrul intalnrilor din Washington, organizate de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM), adevarata vedeta, in mod special pentru reprezentantii economiilor in curs de dezvoltare, a fost Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite, scrie Financial Times.



Pe pietele emergente, intentia Fed de a majora ratele dobanzilor pentru prima data in ultimii patru ani este urmarita cu foarte mare atentie.



Precum liliputanii care supravegheau somnul lui Gulliver, la fel si economiile mai slab dezvoltate asteapta o decizie a bancii centrale americane. Cand gigantul se va trezi statele mai mici ar putea sa fie ranite.



In prezent, conditiile pentru economiile emergente sunt aproape atat de bune pe cat si-ar dori statele din regiunile respective. Ratele de dobanda din Statele Unite sunt la unele din cele mai scazute niveluri din ultimii ani. Performantele economice impresionante si ratele scazute ale dobanzilor au indreptat atentia investitorilor asupra unor oportunitati mai riscante, ceea ce a determinat ca influxul de capital privat in pietele emergente si in economiile in curs de dezvoltare sa se dubleze anul trecut pana la o valoare de 147 mld. dolari( 124 mld. euro), potrivit datelor prezentate de FMI. Valoarea totala a investitiilor a atins astfel cel mai inalt nivel din 1997. Pentru acest an, FMI se asteapta ca investitiile sa se mentina pe un trend ascendent.



In cazul Turciei, de exemplu, ratele dobanzilor la creditele contractate sunt la cel mai scazut nivel de cand a inceput sa emita euroobligatiuni. In mod obisnuit, rata de dobanda se afla cu 5-7 puncte procentuale deasupra ratei din Statele Unite, in prezent diferenta scazand pana la 3- 3,5 puncte procentuale. "Banii ieftini" au stimulat cresterea economica si au sustinut finantele publice in cadrul economiilor emergente.



Insa, atunci cand in Statele Unite ratele dobanzilor vor fi majorate, pietele emergente sunt asteptate sa se confrunte la randul lor cu o crestere a ratelor respective. "Pentru statele din pietele emergente care au imprumutat masiv de pe pietele comerciale, costurile vor creste o data cu majorarea ratelor de dobanda" a avertizat Shaukat Aziz, ministrul de finante al Pakistanului si fost director executiv in cadrul Citigroup.



Aziz nu se asteapa la o crestere "fenomenala" a ratelor, dar totusi daca cresterea ratelor din Statele Unite va depasi estimarile curente ale pietei, efectul va fi semnificativ. Aceste adjustari vor determina o reactie in lant: rate de dobanda mai ridicate implica o inrautatire a perspectivei in ceea ce priveste cresterea economica si finantele publice, o slabire a increderii investitorilor, care la randul lor vor ridica costul creditarii.



Decizia Fed de a majora ratele in 1994 dupa o perioada lunga de mentinere a a acestora la valori scazute a fost principalul factor care a stat la baza declansarii crizei economice din Mexic in cursul anului respectiv. Comparativ cu mijlocul anilor'90, multe state au incercat sa contracteze credite pe o perioada mai lunga de timp, pentru a reduce dependenta de finantarea pe termen scurt. Totusi, alte lucruri s-au schimbat foarte putin de atunci.



FMI estimeaza ca media deficitelor guvernelor centrale in pietele emergente si in economiile in curs de dezvoltare va fie in acest an de 2,7% din PIB. Cea mai recenta perspectiva asupra economiilor mondiale facuta publica de FMI saptamana trecuta avertizeaza :"Evenimentele din trecut sugereaza ca in lipsa unor actiuni aditionale exista un risc ridicat de aparitie a unor probleme de finantare in viitor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels