Business Internaţional

Economiile nordice riscă un colaps al pieţei imobiliare

19.08.2010, 23:45 35

Preţurile locuinţelor din Suedia, Finlanda şi Norvegia ar puteaînregistra o scădere puternică, punând în pericol cele maiputernice reveniri din Europa şi ameninţând să împingă economiileţărilor scandinave înapoi în recesiune, scrie Bloomberg.

Sectorul imobiliar suedez s-ar putea confrunta cu scăderi, încondiţiile în care persoanele împrumutate au datorii de până la 46de ori mai mari decât veniturile lor disponibile, conform RoyalBank of Scotland Plc. Banca centrală a Norvegiei arată că nivelulscăzut al ratelor dobânzii riscă să supraîncălzească piaţaimobiliară şi sectorul bancar, în timp ce Finlanda, membră a zoneieuro, anunţă că există foarte mari şanse ca un nou fenomen de tipbubble să apară în cazul său.

Preţurile locuinţelor din cele trei ţări au crescut anul trecut,deşi economiile acestora s-au contractat, iar rata şomajului acrescut puternic, creând dezechilibre despre care economiştii spuncă trebuie acum corectate.

Costurile de finanţare ale Finlandei sunt stabilite de BCE,îngreunând eforturile strategilor ţării de a conduce economia.

Preţurile locuinţelor din Suedia, cea mai mare economie nordică,au înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi, a 15-aperioadă consecutivă de creşteri. Preţurile locuinţelor dinNorvegia au avansat cu 19,6% de la sfârşitul anului 2008 până întrimestrul trecut. În Finlanda, preţurile locuinţelor existente auconsemnat o creştere anuală de 10% trimestrul trecut, după un avansrecord de 11,4% înregistrat pe primul trimestru.

"O scădere de 20% ar contribui probabil la declanşarea uneirecesiuni sub formă de W", a declarat Par Magnusson, economist încadrul RBS.

Datoria gospodăriilor reprezenta 167% din venitul disponibil înSuedia la sfârşitul anului trecut, comparativ cu 106% cu un deceniuîn urmă, în Finlanda raportul a avansat la 107% la sfârşitul lui2009 de la 65% în 2000, iar în Norvegia raportul va atinge 197%până la sfârşitul anului, de la 14,5% în 2005.

Pe de altă parte, cele trei economii ar urma să înregistrezeunele dintre cele mai puternice reveniri economice din UE. PIB-ulFinlandei ar putea creşte cu 1,5% anul acesta, după o contracţie de8% anul trecut. În Suedia avansul este estimat la 3,8% dupădeclinul de 5,1% din 2009, iar PIB-ul norvegian va creşte cu 1,75%în acest an, potrivit estimărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO