Business Internaţional

Economiştii ruşi despre Putin: „Planurile lui încalcă legile economice şi ale naturii“

Economiştii ruşi despre Putin: „Planurile lui încalcă legile economice şi ale naturii“

Vladimir Putin a promis că va ridica Rusia în clasamentul Băncii Mon­diale privind uşurinţa de a face afaceri de pe poziţia 120 pe locul 50 până în 2015

Autor: Ioana Nita

15.05.2012, 00:04 2027

După numirea sa în funcţia de preşedinte al Rusiei duminica trecută, Vladimir Putin s-a grăbit să semneze o multitudine de decrete care vizează de la reducerea corupţiei până la creşterea speranţei de viaţă, cu promisiunea că planurile lui se vor realiza până la sfârşitul mandatului de şase ani.

Însă un grup de analişti consideră că acest lucru va fi imposibil, deoarece obiectivele lui Putin pot fi atinse în cel puţin zece ani, iar planurile noului preşedinte ignoră legile dezvoltării economice şi chiar ale naturii, scrie The Wall Street Journal.

"Obiectivele care, în condiţiile actuale, ar putea fi îndeplinite în zece sau 15 ani au ca termen numai şase ani, ceea ce ignoră legile dezvoltării economice şi chiar ale naturii", consideră mai mulţi economişti de la Înalta Şcoală de Studii Economice, una dintre cele mai renumite universităţi din Rusia. Printre obiectivele incluse în planul lui Putin se numără creşterea speranţei medii de viaţă a cetăţenilor ruşi de la 69 ani, cât este în prezent, la 74 ani până în 2018. Tendinţa este susţinută şi de Serviciul Federal de Statistică, însă acesta estimează că ţinta va fi atinsă în cel mai bun caz în anul 2024.

Putin a promis, de asemenea, că va ridica Rusia în clasamentul rea­lizat de Banca Mon­dială, numit "Uşurinţa de a face afaceri", de pe poziţia 120 pe locul 50 până în 2015 şi pe 20 până în 2018. Acesta este un alt obiectiv cu care economiştii nu sunt de acord.

"Niciodată în istoria acestui clasa­ment nu a existat vreo ţară mare care să facă un astfel de salt", au spus ei.

În timpul campaniei electorale Putin a susţinut că pe parcursul mandatului său rata de creştere economică va ajunge la 7%, nivelul estimat pentru acest an fiind de 3,45%. Însă un sondaj făcut de universitate arată că foarte mulţi economişti nu cred că Produsul Intern Brut va creşte mai mult de 4% în timpul mandatului lui Putin.

"Actuala situaţie lasă loc pentru scepticism. Ieşirile de capital continuă. Există foarte puţine speranţe că guvernul va reduce povara fiscală care apasă pe companii şi nu mai este necesară menţionarea efectului pe care îl au protestele violente de stradă asupra mediului de afaceri", menţionează analiştii ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO