Business Internaţional

Elveţia este cea mai competitivă economie. România, pe locul 67

Autor: Cristina Rosca

09.09.2010, 23:57 56

ElveŢia este cea mai competitivă economie din lume şi îşipătrează astfel prima poziţie în topul realizat anual de WorldEconomic Forum. Ea este succedată de Suedia, care a luat loculStatelor Unite. SUA au cobrât până pe poziţia a patra din cauzadeficitului bugetar record, la doar un an după ce ţara a fostnevoită să cedeze prima treaptă a podiumului pe care a ocupat-o înpermanenţă după 2004, primul an când or­ga­ni­zaţia cu sediul laGeneva a realizat topul. Top trei este completat de Sin­ga­pore,care s-a aflat pe po­dium şi anul trecut.
"O serie de pro­ble­me care s-au tot adâncit au scos Statele Unitede pe podium în ultimii doi ani", arată studiul care ana­lizează139 de ţări.
În ceea ce priveşte ţările din Europa Cen­trală şi de Est, prima întop este Austria pe po­ziţia a 18-a, în coborâre un loc faţă deanul trecut. Ea este urmată de Cehia (36) şi Polonia (39). Dacă încazul Cehiei se poate observa o involuţie, de pe locul 31 pe 36, încazul Po­loniei, cea mai mare eco­nomie din regiune, situaţia estediferită. Sta­tul a urcat de pe 46 pe 39.
România a căzut anul acesta pe poziţia 67 în topul celor mai marieconomii din lume, pierzând trei poziţii faţă de anul trecut.Scorul obţinut de ţara noastră este de 4,16 puncte faţă de 5,63puncte, scorul primei clasate. România este urmată doar de douăstate din regiune, Bulgaria (71) şi Ucraina (89).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO