Business Internaţional

Elvetia este "un pasager clandestin" in trenul european

17.05.2010, 23:00 20

Cancelarul austriac Werner Faymann a acuzat Elvetia ca profitade deprecierea euro, prin acordurile bilaterale cu UniuneaEuropeana in domeniul liberului-schimb economic, neasumandu-si,insa, responsabilitati pentru sprijinirea monedei, potrivitpublicatiei elvetiene Le Temps. "Cand este ceva de dat, Elvetia seretrage", a afirmat Faymann. Elvetia este presata tot mai mult saparticipe, printr-un ajutor voluntar, la sustinerea monedei uniceeuropene si la rezolvarea crizei din Grecia, noteaza publicatiaintr-un articol intitulat "Euro: Austria denunta egoismulElvetiei". Totodata, liderul Partidului Social Democrat, Josef Cap,a caracterizat Elvetia ca fiind un "pasager clandestin" in trenuleuropean, care profita de pozitia de stat-refugiu pentrucapital.

El considera ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa soliciteautoritatilor de la Berna o contributie pentru stabilizarea euro.Anuntarea unui mecanism de salvare de 750 de miliarde de euroUE-FMI destinat stabilizarii pietelor financiare si preveniriiraspandirii crizei din Grecia, nu a reusit sa tempereze presiunileexercitate de piete asupra monedei unice europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels