Business Internaţional

Elvetia, imuna la criza financiara

05.03.2008, 17:26 70

Industria financiara nu detine o cota mai mare de 15% din economia elvetiana, dar cu toate acestea segmentul bancar a contribuit in ultimii ani cu peste 50% la cresterea economica a tarii, arata un raport guvernamental citat de Bloomberg.
In ultimul trimestru din 2007, ritmul de crestere al economiei elvetiene a atins cel mai inalt nivel din ultimii doi ani pe fondul cresterii semnificative a cheltuielilor consumatorilor si corporatiilor. Produsul intern brut al tarii a urcat cu 1% fata de nivelul inregistrat in trimestrul anterior, cel mai rapid ritm din iunie 2005 incoace. Si asta in conditiile in care ritmul de crestere, atat al economiei americane, cat al zonei euro - doua din principalele piete mondiale de desfacere - s-a diminuat semnificativ.
"Se pare ca Elvetia inca se bucura de un boom economic", spune Jan Amrit Poser, directorul executiv al bancii Sarasin din Z?rich, care vede insa si jumatatea goala a paharului. "Aceasta este partea pozitiva a povestii. Daca intram in detalii observam o serie de probleme - precum reducerea investitiilor in echipamente si a consumului - care nu ne ofera o imagine foarte buna pentru viitor", a adaugat el.
In acelasi timp, exportatorii elvetieni ar putea intampina noi dificultati, in conditiile in care aprecierea de 4,3% inregistrata anul acesta de francul elvetian in fata monedei unice reduce gradul de competitivitate al acestora pe o piata care atrage doua treimi din produsele exportate de Elvetia.
Mai mult, capacitatea industriei financiare de a sustine cresterea economica a tarii ar putea fi drastic redusa de raspandirea crizei ipotecare americane, care a provocat pana acum pierderi de miliarde de dolari principalelor banci elvetiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO