Business Internaţional

Elvetienii n-au noroc la linii aeriene

26.06.2003, 00:00 14



Operatorul aerian elvetian Swiss International Air Lines a solicitat o noua infuzie de capital si a anuntat reducerea cu o treime a personalului si a flotei de avioane, in incercarea de a evita soarta predecesorului sau falimentar.



Compania, formata anul trecut dintr-o serie de active ale transportatorului Swissair, a indicat ca necesita o infuzie de 500 milioane de franci elvetieni (378 milioane de dolari), ca va disponibiliza circa 3.000 de angajati, ca va reduce flota la 74 de avioane si va diminua numarul destinatiilor cu 35%, abandonand efectiv planurile initiale de a deveni un operator aerian de prim rang.



Impactul a fost imediat, compania Swissport, specializata in servicii de escala si asistenta la sol, anuntand desfiintarea a 350 de posturi in Elvetia si a circa 100 de posturi in strainatate, in timp ce creditorii majori au reactionat cu raceala la solicitarile financiare.



Firma a indicat ca fondurile suplimentare ii sunt necesare pentru a-si asigura stabilitatea financiara, un apel direct adresat creditorilor, intre care se afla Credit Suisse si UBS. Credit Suisse a semnalat ca operatorul aerian nu va primi un tratament special daca va solicita o linie de credit, iar UBS a refuzat sa comenteze.



Cu toate acestea, partile au avertizat ca nu vor raspunde solicitarilor financiare decat daca vor fi sustinute de un plan de afaceri viabil.



Swiss vizeaza sa diminueze costurile cu 1,6 miliarde de franci elvetieni (1,21 miliarde de dolari) si a indicat ca masurile de restructurare vor plasa compania intr-o pozitie mai buna pentru a participa la negocieri privind formarea de aliante in sector. Directorul executiv Andre Dose prevede ca firma va reveni la profit in 2005.



Noua flota a Swiss International va consta din 18 aeronave pentru cursele pe distante lungi, 21 de avioane pentru zboruri pe distante medii si 35 de avioane regionale. Sindicatele au indicat anterior ca vor fi pastrate si trei aeronave charter.



Dose a mentionat ca va incerca sa negocieze cu Airbus preturi mai convenabile pentru comanda de aeronave A340. El a adaugat ca aceasta ar putea fi redusa cu doua aeronave, dar comanda de 30 avioane adresata companiei braziliene Embraer va ramane intacta.



Observatorii sunt, insa, sceptici ca ultimele masuri vor ajuta compania sa evite soarta Swissair. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO