Business Internaţional

Enterprise Investors achizitioneaza Gamet pentru 21 mil. euro

12.07.2005, 19:54 30

Polish Enterprise Fund V (PEF V), un fond de capital privat administrat de Enterprise Investors (EI), a achizitionat 100% din actiunile Gamet, cel mai mare producator de accesorii de mobilier din Polonia, intr-o tranzactie de tip management buy-in (MBI), precizeaza oficialii Entreprise Investors.

Tranzactia, in valoare de 21,5 milioane de euro, este finantata cu 15,4 milioane de euro capital de la PEF V si cu 6,1 milioane de euro din imprumut bancar.

Gamet are sediul la Torun, Polonia, iar brandul sau este prezent si pe piata romaneasca. Compania a fost fondata in 1987 de un antreprenor privat, achizitionata in 2002 de catre un alt fond de capital privat, TDA. Acesta din urma a decis, ulterior, sa cedeze firma fondului de capital privat Enterprise Investors.

Gamet produce si distribuie accesorii si structuri pentru mobilier: manere, suporturi, dispozitive pentru sertare. Cota de piata a Gamet in Polonia este de 30%. Ea exporta o treime din productie in special in Germania, Rusia si Ucraina. Compania vinde o mare parte din accesoriile de mobilier producatorilor de mobila, iar restul distribuitorilor si magazinelor de bricolaj. Vanzarile anului 2004 s-au ridicat la 26 milioane de euro.

Polonia este producatorul de mobila numarul 12 in lume si al cincilea exportator mondial. Valoarea totala a exporturilor in 2003 a fost de 3 miliarde de euro.

"Enterprise Investors a identificat pentru pozitiile-cheie din management candidati cu experienta semnificativa in acest domeniu si cu contacte importante printre clientii vizati. Planuim sa investim inca 5 milioane de euro in facilitati noi de productie in perioada 2005-2006. Aceste initiative vor mari semnificativ viteza de dezvoltare economica a companiei", a spus Jacek Wozniak, partener la Enterprise Investors, si responsabil pentru tranzactia respectiva a Gamet.

Krzysztof Pia?"ro, noul presedinte al Gamet, a adaugat: "Gamet are oportunitatea sa creasca pe piata domestica si sa se extinda si pe alte piete din cadrul Uniunii Europene. Este de asemenea foarte bine pozitionata pentru a beneficia de cresterea substantiala a productiei de mobila din Rusia si Ucraina, caracterizate de o crestere anuala de 15%".

Enterprise Investors este cea mai mare firma de capital privat din Europa Centrala si de Est. Activa din 1990, compania administreaza cinci fonduri de investitii cu un capital total care depaseste 1,1 miliarde de dolari. Fondurile administrate de EI au investit 900 de milioane de dolari in aproape 100 de companii din Europa Centrala si de Est si au vandut participatiile din 75 de investitii la rate superioare de profit.

EI este lider pe piata achizitiilor din aceasta regiune. Din 2000, Enterprise Investors a investit aproape 250 de milioane de euro in achizitii (buy-in / buy-out), care reprezinta o valoare totala de aproape 700 de milioane de euro. Ca parte a angajamentului de a dezvolta in continuare pietele de achizitii din regiunea Europei Centrale si de Est, EI sponsorizeaza clubul MBI/MBO, singura organizatie de acest gen din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24