Business Internaţional

Eon anunta mari investitii

15.12.2003, 00:00 17



E.on, cel mai mare grup energetic din Germania, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca are planuri de investitii de 13,8 miliarde euro, pentru urmatorii trei ani, in scopul integrarii si consolidarii operatiunilor sale, dupa o perioada de dezvoltare rapida.



Manevra vrea sa tempereze temerile investitorilor care se tem ca gigantul de utilitati va demara o noua campanie de achizitii, si va ajuta grupul sa depaseasca obiectivul de lichiditati cash de 2,4 miliarde dolari, anuntat in luna august, au declarat reprezentantii E.on.



Cu ocazia acestui anunt, E.on a repetat obiectivul sau de rentabilitate a capitaului de 10,5% pana in 2006, si de crestere anuala de cel putin 10% a dividendelor distribuite. Declaratiile E.on au fost bine primite de investitori, care au crescut cursul bursier al actiunilor grupului cu 1,4%, la 48,81 euro.



Compania germana a mai precizat ca majoritatea cheltuielilor sale de capital, adica circa 8,7 miliarde euro, vor fi investite in active fixe, reprezentand extinderea retelelor de distributie de energie si gaze, si implementarea masurilor de protectie a mediului la centralele sale energetice. Alte 5,1 miliarde euro vor fi folosite pentru extinderea participatiilor si a activelor financiare, iar cea mai mare parte a chelutielilor de investitii pentru urmatorii trei ani vor fi concentrate pe Europa Centrala. Directorul executiv al grupului, Wulf Bernotat,a subliniat ca "nu s-au planificat achizitii de proportii".



E.on se concentreaza acum pe integrarea activitatilor sale dupa o perioada de achizitii intense, care au culminat anul trecut cu preluarea Ruhrgas, cel mai mare grup german de gaze. Directorii companiei spun ca situatia financiara solida a E.on ii ofera flexibilitatea de a opta pentru achizitii strategice care nu sunt prevazute in planurile sale pe termen mediu, daca se determina asemenea oportunitati. Acestea ar putea include achizitionarea unor pachete de actiuni in companii de gaze din Rusia si de la Marea Nordului.



Bernotat a mai spus ca investitiile vor fi finantate din disponibilitatile de cash flow si din vanzarea unor active, excluzand posibilitatea unei emisiuni de obligatiuni anul viitor: "nu avem nevoie de finantare externa".



Grupul german a vandut luna aceasta compania est-germana de distributie de gaze VNG si compania nord-germana de utilitati EWE, pentru 1,34 miliarde euro. Analistii estimeaza ca E.on va mai renunta la participatiile detinute in grupul de produse chimice Degussa si in compania imobiliara Viterra, cel mai probabil in 2005. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO