Business Internaţional

Epidemia marilor defaulturi a reexplodat şi zguduie lumea emergentă

Empresas ICA, cel mai mare constructor din Mexic, cu datorii de 1,35 mld. dolari, a început să se confrunte cu probleme financiare grave după ce statul şi-a redus cheltuielile cu infrastructura.

Empresas ICA, cel mai mare constructor din Mexic, cu datorii de 1,35 mld. dolari, a început să se confrunte cu probleme financiare grave după ce statul şi-a redus cheltuielile cu infrastructura.

Autor: Bogdan Cojocaru

03.12.2015, 20:26 8566
Ştirile cu defalturile companiilor din China deja nu mai sunt o noutate şi tind să devină simplu fundal pentru veşti cu falimente şi intrări în incapacitate de plată de peste tot în lume, dar mai ales din lumea emergentă.

În Brazilia o bancă de investiţii se chinuie să supravieţuiască printr-o restructurare la sânge şi tot acolo o furtună perfectă ameninţă să arunce în incapacitate de plată Petrobras, cea mai îndatorată companie petrolieră din lume.

În Mexic pândeşte cel mai mare default pe obligaţiuni din ultimii 20 de ani. Este vorba de o companie de construcţii.

În Spania, grupul de energie Abengoa, puternic îndatorat, are „şanse“ mari să devină cel mai mare faliment din istoria ţării, una dintre cele mai mari economii din zona euro. Acest faliment ameninţă 24.000 de locuri de muncă într-un stat cu un şomaj cronic.

În SUA, sectorul energetic este sub presiuni financiare enorme din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului. Revoluţia gazelor şi ţiţeiului de şist a adus prosperitate atât timp cât preţurile au fost suficient de ridicate pentru a face rentabilă extracţia acestei forme scumpe de energie. Şi aici companiile petroliere ar trebui să se aştepte să fie lovite de un val de defaulturi, spun analiştii.

Numărul defaulturilor creşte în condiţi­ile în care companiile se chinuie să genereze suficient cash pentru a-şi acoperi plata ratelor şi dobânzile. Întărirea dolarului exacerbează acest gen de probleme pentru companiile care s-au îndatorat în moneda americană, scrie The Wall Street Journal.

Intrările în incapacitate de plată ale companiilor din lumea emergentă au ajuns anul acesta la cele mai ridicate cote de după 2009. Numărul lor este deja cu 40% peste cel de anul trecut, potrivit calculelor Standard & Poor’s.

Şi pentru prima dată în ultimii ani companiile de pe pieţele emergente intră în default mai des decât cele din SUA. Rata de default din ultimele 12 luni în sectorul obligaţiunilor corporate emergente cu yield ridicat a ajuns la 3,8%, faţă de 2,5% în SUA, potrivit datelor Barclays. În urmă cu patru ani, în lumea emergentă rata era de 0,7%, iar în SUA de 2,1%. Cresc, de asemenea, tensiunile dintre companii şi creditorii lor. Cea mai „nouă“ noutate de pe „piaţa“ defaulturilor este Empresas ICA, cea mai mare companie de construcţii din Mexic. Această companie, cu datorii de 1,35 miliarde de dolari, ar putea deveni cel mai mare default din ultimii 20 de ani, notează Bloomberg. ICA nu a reuşit să plătească săptămâna aceasta dobânzi de 31 de milioane de dolari pentru obligaţiuni de 700 de milioane de dolari. Constructorul a anunţat că va folosi o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a face rost de bani. Valoarea obligaţiunilor ICA s-a prăbuşit cu 73% anul acesta.

„Dacă eu cred că vor reuşi să plătească?  Nu. 30 de zile nu vor face nicio diferenţă“, a spus Carlos Legaspy, analist la InSight Securities. Guvernul a exclus varianta salvării companiei cu bani de la stat deoarece i-ar fi imposibil din punct de vedere legal. Constructorul a raportat în octombrie cele mai mari pierderi din ultimii 14 ani, în condiţiile în care statul şi-a redus cheltuielile pentru proiecte de infrastructură. Aceste proiecte aduceau 90% din veniturile ICA. Compania şi-a angajat consilier financiar Rothschild.

Pe piaţa braziliană, una dintre cele mai mari economii emergete din lume, banca de investiţii BTG Pactual, al cărei fondator şI fost CEO este înghiţit de cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării, se îndreaptă rapid spre restructurare pentru a supravieţui. Andre Esteves, care a demisionat duminică din funcţiile de preşedinte şi CEO, a renunţat şi la acţiunile sale. Bancherul a intrat săptămâna trecută în închisoare după ce a fost acuzat de intimidarea martorilor şI obstrucţionarea justiţiei. Căderea  lui Esteves este doar un exemplu al şocurilor pe care le poate produce scandalul de corupţie care este pe cale să-l înghită şI pe preşedintele ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO