Business Internaţional

Estonia a avut o creştere economică de 8,5%. Ce poate învăţa România din experienţa statului baltic

Cum a reuşit Estonia să evite problemele economice care au măcinat alte state din Uniunea Europeană

Andrus Ansip, premierul Estoniei: Situaţia sectorului nostru bancar este bună, băncile comerciale sunt bine capitalizate şi au rezerve considerabile. Resursele financiare ale statului sunt într-o formă mai bună decât oriunde în UE. Înţelegem ce înseamnă criza da­to­riilor, dar în Estonia acesta nu repre­zintă un subiect de interes pentru noi.

Autor: Andreea Mindrila

12.10.2011, 00:04 1308

Eva-Maria Ounapuu pro­fi­tă de boom-ul economic al Estoniei. Ea a înfiinţat acum patru ani o com­panie de produse cos­me­tice organice nu­mită JOIK, trans­for­mându-şi pasiunea pen­tru lumâ­nări într-o afa­cere. Ea a primit sub­venţii din par­tea UE pen­tru achiziţio­narea uti­la­jelor şi con­sul­tan­ţă în domeniul mar­ke­tin­gu­lui, dar a fost aju­ta­tă foarte mult şi de agen­da de afaceri prie­te­noa­să a guvernului esto­nian, scrie BBC.

"A fost chiar uşor. Nu am avut nicio pro­blemă cu reglementările şi chiar şi găsirea unor spaţii de vânzare a produselor a mers destul de bine. Poţi să-ţi plăteşti impozitele online, aşa că nu mai iroseşti timp preţios completând formulare şi alte lucruri. Nu datorăm creş­terea economică gu­vernului, dar acesta nici nu ne-a pus obsta­co­le în cale", spune ea.

Firma JOIK are acum patru angajaţi şi s-a mutat într-un spaţiu mai mare. Are o cifră anua­lă de afaceri de 250.000 de euro şi a în­ceput să-şi ex­por­te pro­dusele în ţările bal­ti­ce învecinate. Esto­nia are o po­veste similară pentru că ţara a parcurs un drum lung de când a aderat la UE în anul 2004.

Un aflux iniţial de credite a condus la un boom pe piaţa construcţiilor şi la creşterea preţului caselor, dar balonul s-a spart în anul 2008, afectând situaţia fi­nan­ciară a statului. Guvernul a fost ast­fel obligat să acţioneze cu reforme ample.

Piaţa muncii a fost liberalizată, vârsta de pensionare a crescut, iar chel­tuielile publice au fost reduse. Dar impo­zi­tele s-au menţinut la un ni­vel scăzut pentru a impul­sio­na afacerile. În­tre­prin­ză­torii moderni şi-au făcut apariţia.

Produsul Intern Brut al Estoniei a crescut cu 8,5% în primul trimestru al acestui an, înregistrând astfel cea mai rapidă creş­tere economică din­tre toate ţările mem­bre ale UE. Unul dintre dome­niile care au înre­­gistrat o creştere rapi­dă este cel tehnologic.

Skype, software-ul online utilizat lunar de 200 de milioane de persoane pentru a realiza apeluri tele­fonice sau video, ief­tine sau gratuite prin in­ter­net, deţine un birou de dez­vol­tare la periferia capitalei Talin.

Software-ul a fost inventat în Talin de un danez, un suedez şi patru estonieni.

"Poţi considera Esto­nia ca fiind propriul ei punct de plecare. Şi-a re­câş­tigat independenţa acum douăzeci de ani, iar în general cultura şi so­cie­tatea au fost foarte pu­ţin ierarhizate în această ţară. Este foarte mică şi receptivă, iar acest tip de mediu este unul foarte pozitiv pen­ru între­prinzători", spune Sten Tankivi, direc­torul Skype în Estonia.

În ianuarie Estonia a adoptat mo­ne­da euro. Stabilitatea valutară pe care a dobândit-o, alături de impozitele pe pro­fit reduse (în cazul profitului rein­ves­tit impozitul este zero), au făcut ca aceas­tă naţiune mică de doar 1,3 mi­lioa­ne de locuitori să fie o destinaţie atrac­tivă pentru investitori.

Exporturile sunt cu 53% mai mari com­parativ cu nivelul înregistrat anul trecut. În această vară au atins pragul de un miliard de euro pentru prima dată în istorie. Dar 70% din expor­turile sale sunt destinate ţărilor din Uniunea Euro­pea­nă, iar creşterea economică înce­ti­neşte în mod constant pe două dintre pie­ţele de desfacere majore, Finlanda şi Suedia.

Cât de fragilă este economia Estoniei?

Ţara încă este un beneficiar net al re­surselor financiare europene, dar obli­gaţia de a contribui la Fondul Eu­ro­pean de Stabilitate Financiară în­seam­nă că a fi membru al zonei euro de­vine din ce în ce mai neprofitabil. Co­ntri­buţia de două miliarde de euro a Estoniei reprezintă o treime din bugetul anual al guvernului.

"Am fost invitaţi la o petrecere de nuntă, dar s-a dovedit a fi o înmor­mân­tare", a spus Andres Arrak de la Uni­versitatea de ştiinţe aplicate a între­prinzătorilor estonieni.

"Am atras foarte mulţi bani de la UE. Am reparat biserici şi am refăcut drumurile. Dar acum ni se cere să con­tri­buim cu bani pentru a îndrepta greşelile pe care le-au făcut în trecut Grecia şi alte ţări din zona euro. Nu are logică. Ar trebui să investim în viitorul Estoniei", a adăugat el.

Dar premierul Estoniei Andrus Ansip are încredere că economia va con­tinua să se dezvolte.

"Sigur că ar trebui să fim îngri­joraţi, dar situaţia sectorului nostru bancar este bună, băncile comerciale sunt bine capitalizate şi au rezerve con­siderabile.

Resursele financiare ale statului sunt într-o formă mai bună decât oriun­de în UE pentru că încă mai avem re­zer­ve echivalente cu 12% din PIB. Aşa că da, înţelegem ce înseamnă criza da­to­riilor, dar în Estonia acesta nu repre­zintă un subiect de interes pentru noi", a declarat oficialul.

Ansip admite că este o misiune di­fi­cilă să explice de ce Estonia, vărul mai sărac din est care a trecut neatins prin vre­murile tulburi, trebuie să sal­­veze ţările mai bogate din sud, acor­dându-le sprijin financiar.

Dar sprijinul pentru statele cu pro­bleme din zone euro nu pune pe gân­duri tinerii estonieni care se re­la­xează la un pahar de vin într-unul dintre cele mai noi şi mai moderne baruri din Talin, Museum Lounge.

Amintirile ocupaţiei sovietice, care s-a încheiat acum 20 de ani, sunt încă vii în rândul tinerei generaţii.

Ali este o profesoară tânără care spu­ne că sprijină în totalitate contri­bu­ţia Estoniei pentru ajutorul financiar acordat Greciei.

"Nici măcar nu înţeleg despre ce este această discuţie. Am primit foarte mulţi bani din partea Uniunii Euro­pe­ne şi este un lucru bun că în sfârşit sun­tem în poziţia de a ajuta pe altcineva. Cred că este corect să facem acest lucru."

Argo, managerul barului Museum Lounge, este de acord.

"Estonia priveşte spre Occident acum, numai spre Occident", spune acesta.

Iar Estonia este dispusă să plăteas­că acest preţ.

Compania de consultanţă Ernst & Young anticipează că economia es­to­niană va continua să înregistreze perfor­manţe mai bune cele ale celorlalte state din zone euro. Firma avertizează, totuşi, că Estonia ar trebui să fie atentă la frontul exporturilor. Analiştii Ernst & Young consideră că avansul ex­por­turilor care a susţinut puternic eco­nomia în primele două trimestre va în­ce­tini în a doua jumătate a anului.

Ce ar putea învăţa România din succesul Estoniei

  • guvernul a insistat pe implementarea unor reforme structurale ample;

  • piaţa muncii a fost liberalizată;

  • sistemul de pensii a fost reformat;

  • cheltuielile publice au fost reduse, dar impozitele s-au menţinut la un nivel scăzut pentru a impulsiona afacerile;

  • au fost încurajate afacerile moderne, în special din domeniul tehnologic;

  • a folosit "deştept" banii europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels