Business Internaţional

Estul dă semne de revenire după ce a reuşit să se agaţe de locomotiva germană

Estul dă semne de revenire după ce a reuşit să se agaţe de locomotiva germană

Autor: Andreea Neferu

14.11.2010, 23:46 35

Economiile din Europa de Est au reuşit să surprindă întrimestrul al treilea, în condiţiile în care au crescut cu mult maimult decât arătau estimările, scrie Bloomberg. Principalul motorcare a alimentat revenirea economică în Est a fost Germania, care aanunţat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 19 ani şi şi-amajorat importurile industriale. Estonia şi Cehia conduc plutonulrevirimentului economic, înregistrând un avans de 4,7%, respectiv3% în perioada iulie-septembrie comparativ cu acelaşi interval din2009. Produsul Intern Brut al Ungariei s-a extins cu 2,1%, în timpce Slovacia a consemnat o creştere de 4,1%, potrivitEurostat.

"Ungaria, Slovacia şi Cehia s-au extins într-un ritm mult mai rapiddecât ne aşteptam, în timp ce economia românească s-a contractat cumai puţin decât anticipasem având în vedere ceea ce s-a întâmplatla nivel fiscal tri­mes­trul trecut", a decla­rat Neil Shearing,eco­nomist în cadrul Capital Economics.
"Motorul (al re­venirii economice din Est - n.red.) a fost cel maiprobabil re­ve­nirea ex­porturilor in­dus­triale, pe fon­dul uneicreş­teri pu­ternice şi susţinute în Germania", a spus Shea­ring,adăugând că ratele evoluţiei eco­no­mice, cel puţin cele trimestrula tri­mes­tru, nu vor mai avansa în pe­rioada urmă­toare, cuexcep­ţia României.

"Evoluţia ma­cro­eco­nomică a fost sur­prinzător de po­zi­tivă înEuropa de Est, în special dacă ne uităm la expor­tu­ri, deşicererea in­ter­nă rămâne în con­tinuare anemică, cu excepţiaPoloniei", a ex­plicat şi Lars Christen­sen, directoruldeparta­men­tului de cercetare pe pieţe emergente din ca­drulDanske Bank.
Deşi perspectiva băncii daneze cu privire la re­giunea emergentă aEuropei este pozitivă, creşterea eco­nomică pe 2011 va depinde demodul în care este rezolvată criza datoriilor din zona euro şi deimpactul pe care pro­gramul de achiziţii de obligaţiuniguvernamentale ale Statelor Unite îl va avea asupra dolarului, amai spus Christensen.

Vestul trage tare
Economia Germaniei se va extinde cu 3,7% anul acesta, cel mai rapidritm de creştere de după 1991, au estimat săptămâna trecutăconsilierii economici din cadrul guvernului de la Berlin. PIB-ulgerman a avansat cu 3,9% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut. Şi în celelalte state occidentale dinEuropa avansul economic a surprins trimestrul trecut. Franţa aconsemnat o creştere de 1,8% trimestru la trimestru, în timp ceMarea Britanie a ieşit pe plus cu 2,8%. Economia UE şi cea a zoneieuro au avansat an la an cu 2,1 şi respectiv 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO