Business Internaţional

Euro a ajuns la 1,45 dolari dupa sedinta Fed

02.11.2007, 22:09 16

Dolarul a atins miercuri un nou minim istoric in raport cu euro, pe fondul reducerii dobanzii la dolar si a cresterii peste asteptari a economiei Statelor Unite.
Euro s-a tranzactionat la nivelul record de 1,4508 dolari pe unitate, in urcare cu aproximativ 10% fata de inceputul anului.
Moneda europeana a scazut in sedinta bursiera de joi cu 0,1%, la 1,4465 dolari pe unitate.
"Va fi nevoie de mai mult decat o declaratie a Fed pentru a schimba trendul de depreciere a dolarului. Va fi nevoie de date favorabile, puternice", a declarat analistul pentru piata valutara la RBS Greenwich Capital, Flavia Cattan-Naslausky.
Dolarul a scazut usor fata de moneda japoneza, la 115,3 yeni pe unitate, dar s-a mentinut deasupra minimului din ultimele sase saptamani, atins saptamana trecuta, de 113,25 yeni pe unitate.
Estimarile Fed privind inflatia contrasteaza cu previziunile oficiale conform carora inflatia din zona euro s-a situat, in luna octombrie, cu mult peste tinta Bancii Centrale Europene si care au majorat probabilitatea unei cresteri a ratei dobanzii de catre BCE.
Analistii bancii elvetiene UBS cred ca euro va reveni la 1,35 dolari in urmatoarele 12 luni, ca urmare a vanzarilor masive de moneda americana.
Contractele futures indica faptul ca investitorii se asteapta in proportie de 98% ca dobanda din Statele Unite sa ramana nemodificata pana la sfarsitul anului.
Dolarul ar putea fi impulsionat de speculatiile conform carora numarul de locuri de munca create in Statele Unite ar putea depasi estimarile guvernamentale, iar impactul crizei de pe piata imobiliara asupra economiei americane va fi mai mic decat se anticipase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO