Business Internaţional

Euro a trecut de 1,15 dolari. Seful Bancii Europene crede ca e normal

12.05.2003, 00:00 12

Euro a continuat sa se aprecieze accelerat la sfarsitul saptamanii trecute si a atins cursul de1,1536 dolari pe un euro, in mare parte din cauza deciziei Bancii Centrale Europene (BCE) de a pastra rata de referinta a dobanzii la euro la 2,5%, dublu fata de cea la dolari.
Pe intreaga saptamana trecuta euro s-a apreciat cu 2,5%, iar de la inceputul anului cu 9%. Dupa ce a atins un nou maxim pe ultimii patru ani, moneda unica a coborat ieri din nou sub pragul de 1,15, la 1,149 dolari pe o unitate. Euro este la maxime pe patru ani si fata de yen si lira sterlina.
"Pietele valutare se ghideaza dupa randamente", a spus Rebecca Patterson, analist pe valute la JP Morgan. "Aprecierea euro va continua".
Convingerile oficialilor europeni cu privire la impactul aprecierii euro asupra economiei sunt impartite.  Wim Duisenberg, presedintele BCE, a afirmat ca ascensiunea actuala a monedei europene nu este "excesiva" si ca este evauata corect. Duisenberg a mai indicat ca BCE are nevoie de mai multe dovezi negative cu privire la economiile zonei euro inainte de a reduce ratele.
 Pe de alta parte, primul ministrul francez Jean-Pierre Raffarin a spus ca saltul euro este "ingrijorator" pentru ca a ajuns la un nivel care afecteaza exporturile feanceze.
Lira sterlina a incheiat a patra saptamana consecutiva de declin fata de moneda unica si a atins si ea cel mai mic curs de la introducerea euro, de 71,94 pence pe euro. Deprecierea de la inceputul anului s-a amplificat acum la 9,1%. Economia Marii Britanii aproape ca a stagnat in primul trimestru al anului.
Fata de yen, dolarul a pierdut saptamana trecuta 1,6%, ultimul curs fiind de 117,4 de yeni pe un dolar.  In schimb, euro a atins si fata de yen un maxim pe patru ani, de 134,71 de yeni pentru un euro.
"Daca investesti in euro, ai randamente mai bune", a spus Michael McGuiness, de la American express Bank. "Cel mai bine este sa te imprumuti  in dolari, sa-i schimbi si sa investesti in alte valute cu rate de dobanda mari".

Dovezi pentru Duisenberg
Rezultatele economice prezentate la sfarsitul saptamanii trecute lanseaza noi semnale cu privire la dificultatile economice din zona euro. Numarul de comenzi industriale primite de companiile germane s-a redus cu 1,1%, in luna martie fata de februarie. Rata somajului a marcat un nou record pentru acest stat, in aprilie.
Economistii au spus ca datele confirma slabiciunea deja cronica a economiei germane, care este in pragul de a aluneca intr-o recesiune.
Domeniul industrial si de servicii din zona euro traverseaza o perioada de restrangere, iar sectorul corporatist priveste cu pesimism viitorul economic.
Totodata, rata inflatiei a scazut la 2,1%, in luna aprilie, apropiindu-se de plafonul impus de BCE, de doua procente, iar aprecierea sustinuta a monedei unice europene a fost unul dintre factorii care au contribuit la aceasta scadere.

Actiunile devin mai atractive
Bursele de actiuni din Statele Unite si Europa au inchis saptamana in crestere. Pe intreaga saptamana, indicele american S&P 500 a urcat cu 0,4%, iar Nasdaq cu 1,2%. Vineri, Dow Jones a urcat cu 1,34%, iar pe satamana cu 0,3%. Pe Wall Street, actiunile au devenit foarte atractive dupa ce companiile americane au publicat rezultate trimestriale cu mult peste asteptari.
Si indicii bursieri europeni au crescut considerabil vineri, dar saptamanal au avut pierderi.
Pretul petrolului si-a revenit usor in ultima zi a saptamanii trecute. La bursa de la Londra, pretul unui baril de petrol brent a crescut cu 9 centi la 24,74 dolari. Pretul petrolului a crescut cu trei procente joi dupa explozia unei nave militare americane amfibie din Golful Persic si pe fondul informatiilor privind scaderea neasteptata a rezervelor americane de combustibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO