Business Internaţional

Euro este tinut in corzi de incertitudinea din Europa. Va fi Grecia ajutata sau nu de UE?

Euro este tinut in corzi de incertitudinea din Europa. Va fi Grecia ajutata sau nu de UE?
09.02.2010, 23:10 41

In ciuda presiunilor tot mai mari care planeaza asupra monedeiunice, euro a reusit marti sa recupereze 0,4%, pana la 1,3698dolari, datorita zvonurilor potrivit carora oficialii europeni vorlua in considerare acordarea de sprijin financiar Greciei. Indecembrie un euro era cotat la 1,5 dolari.

Speculatiile au aparut in conditiile in care Jean-ClaudeTrichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a parasitanticipat un simpozion organizat de banca centrala a Australiei,pentru a participa la summit-ul UE ce va incepe maine, scrieagentia de presa Thomson Reuters. Initial, aceasta stire adeterminat aprecierea euro cu 0,5%, dar moneda europeana a scazutusor dupa ce un purtator de cuvant al BCE a declarat ca vizita luiTrichet in Australia a fost planificata inca de luna trecuta astfelincat acesta sa poata ajunge la timp la summit.

Avansul euro a mai fost limitat insa si de reticenta si prudentainvestitorilor, care nu au vrut sa imprime monedei o apreciereconsistenta inainte ca problemele fiscale ale unor state din zonaeuro sa nu fie clarificate.

"Am observat (ieri, n.r.) o usoara reducere a numarului depozitii short (de vanzare) pe euro, in conditiile in careperspectivele de pe piata privind un posibil ajutor financiaracordat Greciei ar putea deveni pozitive pe termen scurt", adeclarat Antje Praefcke, strateg valutar pentru Commerzbank.

Moneda euro s-a depreciat saptamana trecuta in raport cu dolarulamerican pana la minimele ultimelor opt luni, pe fondul temerilorca summit-ul Uniunii Europene ce va incepe maine nu va aducesolutii concrete pentru problemele Greciei.

Grecia, Spania si Portugalia dau batai decap

Euro se confrunta cu presiuni puternice dupa ce tari precumGrecia, Spania si Portugalia au intrat in atentia investitorilordin intreaga lume din cauza situatiilor fiscale dificile si apozitiilor financiare precare. Moneda unica europeana s-atranzactionat luni pentru 1,3649 dolari, unul dintre cele maiscazute niveluri din ultima perioada, scrie Bloomberg.

"Investitorii nu vor fi interesati sa cumpere moneda euro dacainstitutii precum Banca Centrala Europeana sau UE nu vor iesi larampa pentru a salva Grecia", a afirmat Masahide Tanaka, strateg incadrul Mizuho Trust & Banking, divizie a celei de-a doua maribanci japoneze.

Traderii vand euro

Traderii si fondurile de hedging au pariat impotriva monedeieuro in ultima perioada, scrie Financial Times. Potrivit datelorfurnizate de CME Group, percepute ca fiind un adevarat barometru alactivitatii de pe piata valutara, investitorii si-au deschis inultima saptamana a lunii ianuarie un numar record de pozitii short(de vanzare) pe euro, in valoare totala de aproape 8 miliarde dedolari.

In ansamblu, moneda unica europeana s-a devalorizat de lainceputul anului cu 4% comparativ cu dolarul si cu mai mult de 7,5%in raport cu yenul japonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO