Business Internaţional

Europa Centrală: problemele demografice vor eroda piaţa muncii. Guvernul de la Varşovia încearcă să-i convingă cu bani pe polonezi să facă mai mulţi copii

Europa Centrală: problemele demografice vor eroda piaţa...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.10.2016, 00:00 685

Planul Varşoviei de a plăti 500 de zloţi (114 euro) pe lună fiecărei familii cu doi sau mai mulţi copii a fost criticat de economişti şi lăudat de părinţi. Această politică a lăsat lanţul de supermarketuri Biedronka prins între ciocan şi nicovală, scrie Financial Times. Vânzările au crescut cu 10% în al doilea trimestru, când alocaţiile au început să intre în conturile bancare. Însă în acelaşi timp angajaţii au început să facă presiuni pentru salarii mai mari în condiţiile în care pentru salariaţii cu trei sau patru copii banii primiţi de la stat pot compensa beneficiile păstrării locului de muncă. Până la urmă, de ce să munceşti când poţi sta toată ziua cu copiii? „Vor fi presiuni în Polonia, mai ales pe costul muncii. Există, de asemenea, o lipsă de ofertă de forţă de muncă. Aceasta adaugă presiuni suplimentare pe salarii”, spune Ana Luisa Virginia, director de resurse umane la Jerónimo Martins, proprietarul Biedronka.

Acesta este doar unul dintre efectele secundare neaşteptate ale programului polonez de alocaţii pentru copii prin care Polonia, cea mai mare economie est-europeană, încearcă să evite un dezastru demografic. Alocaţiile poloneze, mai generoase decât faimoasele beneficii sociale norvegiene dacă sunt raportate la salarii, spun multe despre temerile din Europa Centrală legate de venirea unei crize demografice. Dacă problema nu este rezolvată, povestea de succes economic a regiunii va avea un final nefericit. Mai simplu spus, Europa Centrală şi de Est rămâne fără lucrători. O parte din vină o poartă migraţia masivă. Milioane de cetăţeni est-europeni s-au dus la lucru în Occident în ultimul deceniu. De vină mai sunt şi ratele scăzute ale fertilităţii, printre cele mai mici din regiune. Familiile din clasa de mijloc fac mai puţini copii pentru a-şi putea permite o viaţă de o calitate mai bună.

Potrivit calculelor Comisiei Europene, aproape 70% din populaţiile din Slovacia, Polonia, Ungaria şi Cehia  au vârstă legală pentru a lucra, procent peste media UE. Însă până în 2060, numărul de lucrători se va reduce drastic, la 56% din totalul populaţiei în Ungaria şi Cehia, la 54% în Polonia şi la 53% în Slovacia. Scăderile înseamnă o povară fiscală mai mare pentru plata pensiilor şi alocaţiilor pentru copii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO