Business Internaţional

Europa de Est: investiţii, fabrici, achiziţii în străinătate

Europa de Est: investiţii, fabrici, achiziţii în...

Autor: Catalina Apostoiu

08.03.2018, 00:04 539

Pentru a câştiga noi investitori, GPW, operatorul bursei de la Varşovia, a lansat împreună cu Fondul Polonez de Dezvoltare (PFR) o ofertă preliminară pentru achiziţia unui pachet de 71,7% din bursa din Tel Aviv, potrivit Warsaw Voice.

GPW are şanse de a câştiga cursa pentru bursa din Tel Aviv deşi acesta va concura cu alţi 9 jucători. O preluare ar putea însemna apariţia de noi investitori israelieni în Polonia.

Tot în Polonia, cea mai mare economie a Europei de Est, investiţiile este de aşteptat să înregistreze o creştere puternică în acest an, de aproximativ 10% atât în sectorul public, cât şi în cel privat, potrivit lui Piotr Bujak, economist-şef al băncii de stat PKO BP, scrie Warsaw Voice.

Companiile poloneze se vor mai confrunta probabil cu deficite ale forţei de muncă şi nesiguranţă la nivel de reglementări, însă factorii pozitivi ar trebui să domine. Bujak remarcă în special nivelul ridicat şi creşterea continuă a cererii interne, accesul facil la finanţare şi rata mai mare a absorbţiei fondurilor UE.

Totuşi, drumul către o revigorare completă a investiţiilor rămâne unul lung, după cum o indică datele pe 2017, susţine Lukasz Koslowski, economist-şef la Pracodawcy RP.

În 2017, rata investiţiilor a scăzut pentru al doilea an consecutiv, la 18% din PIB, cel mai redus nivel din peste de ani, potrivit ultimelor date Eurostat.

În Ungaria, o nouă investiţie  în sectorul auto, realizată de furnizorul de componente Arconic-Kofem,  va face ca ţara să rămână un bastion al industriei europene, susţine ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto, potrivit Budapest Business Journal.

Arconic-Kofem va investi 35 miliarde de forinţi (112,3 milioane euro) într-o unitate de producţie de 17.000 de metri pătraţi în Szekesfehervar, la 64 de km de Budapesta. Guvernul a oferit un stimulant fiscal de 8,3 miliarde de forinţi (26,6 milioane euro) pentru acest proiect.

Polonia şi Ungaria se numără de asemenea printre ţările pe care producătorul chinez de baterii pentru autovehicule electrice Contemporary Amperez Technology le analizează pentru stabilirea unei locaţii pentru o fabrică de astfel de baterii în Europa.

În Slovacia, producătorul german de componente auto SAM Automotive va construi o unitate de producţie în Velky Krtis şi va crea treptat peste 800 de locuri de muncă, potrivit Slovak Spectator. Clienţii companiei vor fi Volkswagen Slovacia, Audi şi Mercedes Benz din Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO