Business Internaţional

Europa este de acord cu adoptarea euro de catre Malta si Cipru

11.07.2007, 19:19 15

Cipru si Malta au primit aprobarea finala din partea Uniunii Europene privitoare la utilizarea monedei unice europene incepand cu anul viitor, numarul tarilor care au facut trecerea la euro ridicandu-se astfel la 15, scrie International Herald Tribune.
Diplomatii au anuntat ca ministrii de finante europeni s-au declarat de acord sa permita celor doua tari mediteraneene sa utilizeze moneda euro incepand cu 1 ianuarie 2008. Acestia urmeaza de asemenea sa stabileasca cursul lirei cipriote si al lirei malteze in cadrul procesului de trecere la euro.
Cipru si Malta vor adauga peste 1 milion de utilizatori ai monedei euro celor 318 milioane deja existenti.
Economiile celor doua tari reprezinta numai 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro. Cipru, cu o populatie de aproximativ un milion de locuitori, este impartit in partea de sud, vorbitoare de limba greaca, si partea de nord aflata sub controlul Turciei. Malta are 400.000 de locuitori si o economie cu o valoare de 4,7 miliarde de euro, aproximativ o treime din valoarea economiei Ciprului.
Ambele tari au devenit membre ale UE in mai 2004. Numai o tara din randul celor care au aderat la Uniune la aceeasi data, Slovenia, a adoptat pana acum moneda euro.
In urma adoptarii euro, guvernatorul bancii centrale a Ciprului, Athanasios Orphanides, si omologul sau maltez, Michael Bonello, vor deveni membri ai consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene.
Cele mai mari dintre noile membre ale UE, Polonia, Ungaria, Cehia, Romania si Bulgaria, nu au stabilit inca o data concreta pentru trecerea la euro. Estonia intentionase initial sa realizeze aceasta trecere anul viitor, insa data va fi amanata in conditiile in care pe fondul cresterii economice aceasta tara se confrunta cu o inflatie din ce in ce mai mare. Aceeasi problema a determinat si Letonia si Lituania sa-si amane planurile de adoptare a monedei euro. Slovacia urmeaza sa adopte euro in 2009.
Cipru si Malta au facut mari eforturi pentru a intruni criteriile economice stricte impuse de UE in privinta trecerii la euro. Salariatii ciprioti au cazut de acord sa-si tempereze solicitarile salariale care ar fi putut declansa o crestere a ratei inflatiei, in timp ce Malta si-a platit datoriile pentru a-si reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusa de UE. In sensul mentinerii stabilitatii monetare, tarile membre ale zonei euro trebuie in acelasi timp sa-si mentina datoria publica totala sub 60%.
Totusi, chiar si cele mai mari economii euro intampina greutati in respectarea acestor limite, iar candidatele sunt acceptate cu conditia ca acestea sa demonstreze ca fac progrese in respectarea limitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO