Business Internaţional

Europa nu mai exclude posibilitatea restructurării datoriilor Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2011, 23:34 633

Oficialii europeni par să accepteideea restructurării datoriilor elene, scenariu până nu de multrespins cu fermitate, după ce au recunoscut că programul de salvarede 110 miliarde euro stabilit anul trecut pentru Grecia nu a reuşitsă repună pe picioare finanţele statului.

Miniştrii de finanţe din zonaeuro, reuniţi la Bruxelles, au vehiculat pentru prima dată ideeaunor discuţii cu deţinătorii de obligaţiuni pentru extindereascadenţei datoriilor, scrie Bloomberg.

Europa va lua în considerare"reprofilarea" maturităţilor obligaţiunilor greceşti, dar numaidupă ce Atena se va angaja să accelereze vânzarea de active de statşi să reducă şi mai mult cheltuielile, a declarat preşedinteleEurogroup, Jean-Claude Junker.

"Grecia trebuie să privatizezerapid active în valoare de 50 de miliarde de euro pentru că înprezent datoriile publice pe termen mediu şi lung suntnesustenabile", a spus Junker. "Dacă Grecia face aceste eforturi,atunci trebuie să vedem dacă poate avea loc o restructurare uşoarăa datoriilor ţării. Mă opun cu putere unei restructurări masive."

Vehicularea oficială a acesteiposibilităţi marchează un punct de cotitură în strategia Europei deluptă împotriva crizei, cu guvernele punând o parte din costuri încontul deţinătorilor de obligaţiuni pentru a nu se mai baza pebanii contribuabililor la finanţarea programelor de salvare.Anterior discuţiilor de la Bruxelles, guvernele europene au exclusposibilitatea reducerii valorii datoriilor deţinute de investitoriiprivaţi înainte de înfiinţarea unui fond de salvare permanent în2013, iar atunci doar ca o soluţie de ultimă instanţă în cazulstatelor aflate în pragul insolvenţei.

Ajungerea la un acord cu băncileîn privinţa amânării rambursării datoriilor greceşti nu a fost unuldintre subiectele discutate la Bruxelles, iar mai mulţi miniştri definanţe, printre care Christine Lagarde, din Franţa, şi DidierReynders, din Belgia, au declarat explicit că nu acceptă soluţiarestructurării. Oficialii europeni "dezbat mai multe variante,inclusiv restructurarea, dar în public suntem rezervaţi în adiscuta pe această temă", a spus ministrul olandez de finanţe JanKees de Jager. Scepticismul referitor la solvenţa Greciei aprovocat temeri că nici Irlanda, stat care are de rambursat unajutor de 67,5 miliarde euro, nu va putea evita restructurarea.Într-un sondaj efectuat de Bloomberg în rândul investitorilor, 85%dintre respondenţi au dat ca sigură intrarea Greciei înincapacitate de plată. Comisia Europeană estimează că datoriaGreciei ar putea creşte la 157,7% din PIB în 2011, iar economia vaînregistra scădere pentru al treilea an consecutiv.

Tot la Bruxelles, miniştrii definanţe au aprobat un ajutor de 78 miliarde euro pentru Portugaliafinanţat de UE şi FMI, contribuţia Fondului fiind de o treime.Lisabona va primi prima tranşă, de 18 miliarde euro, la fineleacestei luni sau începutul lui iunie. Bogdan Cojocaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO