Business Internaţional

Europa sufera din cauza lipsei de muncitori calificati

11.06.2008, 21:30 20

Germania, alaturi de alte cateva state din zona euro, incepe sa piarda teren in fata concurentei pe plan international pentru forta de lucru calificata, viitorul economic al acestor state depinzand intr-o foarte mare masura de reusita acestei confruntari, scrie The Wall Street Journal.
Europa deja se afla intr-o etapa de migrare a fortei de munca fara precedent pentru continentul european. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in cadrul summit-ului economic de la M?nchen din aceasta saptamana.
"In timp ce unele state ca Marea Britanie beneficiaza de pe urma extinderii Uniunii Europene catre est, si implicit de valurile de imigranti din aceasta zona, alte state, cum este Germania de exemplu, nu reusesc sa atraga forta de munca bine calificata necesara", a declarat Hans-Werner Sinn, presedintele institului de cercetari Ifo din M?nchen.
Germania, Italia si Franta, cele mai mari economii dintre cele ale zonei euro, atrag in special forta de munca slab calificata, in timp ce Marea Britanie, Irlanda si Spania incep sa atraga din ce in ce mai multi muncitori calificati cu studii superioare, a adaugat Sinn.
Spre exemplu 45% dintre cetatenii straini aflati in Iralanda, si respectiv 34% dintre cei stabiliti in Marea Britanie sunt absolventi de facultate.
Comparativ cu procentajele din Marea Britanie si Irlanda, in Germania doar 19% dintre cetatenii straini au absolvit o facultate, iar in Italia doar 11%.
In ultima perioada tot mai multe companii europene au inceput sa se planga de lispa fortei de munca inalt calificata, sustinand ca acest lucru va influenta in mod cert viitorul.
Lipsa fortei de lucru calificate va duce si la limitarea capacitatii companiilor europene de dezvolta industrii inovatoare, pe masura ce industriile de baza ale acestora vor incepe sa scada.
"Germania are nevoie de o forta de munca mai bine educata daca vrea sa reuseasca tranzitia catre o economie bazata pe cunostinte", a declarat Roland Berger, directorul institutului de cercetari cu acelasi nume din M?nchen.
Marea Britanie si Irlanda au permis intrarea cetatenilor est-europeni imediat dupa aderarea tarilor foste comuniste la Uniunea Europeana, inca din 2004. Peste 800.000 de muncitori din Europa de Est, dintre care mai bine de 500.000 de polonezi au emigrat catre Marea Britanie si Irlanda in ultimii patru ani.
In schimb, Germania a interzis accesul muncitorilor din tarile nou-aderate de teama ca acestia sa nu ocupe locurile de munca ale localnicilor. Spania a renuntat la restrictiile de pe piata muncii din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO