Business Internaţional

Europa trebuie să găsească o soluţie care pare imposibilă: dacă salvează economiile slabe cresc costurile de finanţare, iar dacă Grecia se prăbuşeşte suferă şi ţările dezvoltate

Europa trebuie să găsească o soluţie care pare imposibilă: dacă salvează economiile slabe cresc costurile de finanţare, iar dacă Grecia se prăbuşeşte suferă şi ţările dezvoltate

Cancelarul Germaniei Angela Merkel se teme că falimentul Greciei va distruge încrederea investitorilor în zona euro şi ar îngenunchia pieţele europene. Foto AFP

Autor: Paul Comşa

27.09.2011, 00:05 731

Europa este presată de timp pentru a veni cu măsuri concrete în lupta cu criza datoriilor de stat. Printre soluţiile pro­puse se numără suplimentarea pu­ter­nică a fondurilor mecanismului de sal­vare al zonei euro şi integrarea poli­ticilor fiscale ale economiilor europene. Totuşi, decizia de a majora resursele Fon­dului European de Stabilitate Fi­nan­ciară (FESF) prin intermediul Băn­cii Centrale Europene (BCE) se poate lovi de agenţiile de rating care ar pu­tea retrograda calificativele unor ţări din regiune, iar politica fiscală comună ar creşte considerabil costurile de finan­ţa­re pentru Franţa şi Germania.

Analiştii spun că o majorare cu mai multe mii de miliarde de euro a puterii de creditare a FESF, chiar dacă reduce im­pactul datoriilor asupra economiilor aflate în dificultate, va creşte pasivul din bi­lanţul BCE şi ar face aproape impo­si­bilă refinanţarea băncii în cazul unui fa­li­ment al unui stat din zona euro. Mai mult, ratingul FESF ar urma să fie re­tro­gradat, ceea ce ar afecta încrederea in­vestitorilor că-şi vor recupera investiţiile.

"În zona euro nu mai există opţiuni ieftine şi fără riscuri pentru a majora resursele FESF", a declarat şeful agen­ţiei de rating S&P David Beers, citat de agenţia Thomson Reuters.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel este convins că un even­tual faliment al Greciei ar distruge în­crederea investitorilor în zona euro şi pie­ţele europene ar suferi din cauza feno­menului de contagiune.

"Trebuie să luăm măsuri pe care le putem controla", a afirmat Merkel, fă­când o paralelă între situaţia din Grecia şi falimentul băncii americane Lehman Brothers, una din cauzele crizei eco­nomice mondiale.

Parlamentele europene discută în aceste zile pe marginea majorării pla­fo­nului de 440 mld. euro a FESF pentru a permite cumpărarea prin in­ter­mediul aces­tuia a datoriilor statelor eu­ropene aflate în dificultate şi a re­ca­pi­ta­liza ma­siv băncile aflate în criză de lichiditate.

"FESF are nevoie de o putere sufi­cien­tă pentru a convinge piaţa că eco­nomiile pot face faţă", a afirmat guver­na­torul BCE din Estonia Ulo Kaasik, citat de Bloomberg.

În paralel, BCE ar putea lua măsuri suplimentare pentru a sprijini economia regiunii, inclusiv scăderea ratelor do­bân­zilor de referinţă.


La ce va fi atentă lumea financiară în următoarele zile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO