Business Internaţional

Europa - victima colaterala a crizei ipotecare din SUA

22.01.2008, 20:09 18

Economia europeana incepe sa simta puternic efectele extinderii crizei ipotecare din SUA, din moment ce bancile au inasprit conditiile de creditare, productia industriala a inceput sa scada, iar investitorii devin din ce in ce mai reticenti, scrie Bloomberg.
Mai mult, aprecierea euro la un nivel record in fata monedei americane a afectat semnificativ exporturile europene, analistii pariind pe faptul ca banca centrala a zonei euro ar putea fi fortata sa reduca rata dobanzii de referinta.
"Exista o scadere vizibila a economiei europene in acest moment", a declarat economistul Michael Schubert de la Commerzbank din Frankfurt, care estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va opera doua reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara pana in octombrie 2008.
Pana acum, insa, BCE a refuzat sa reduca dobanda de referinta ca urmare a extinderii crizei americane a creditelor ipotecare riscante, argumentand ca presiunile inflationiste sunt mult prea ridicate pentru a putea permite o astfel de miscare.
In aceste conditii, ritmul de crestere al economiei din zona euro a ajuns la cel mai jos nivel din iunie 2005 pana acum, in timp ce cota de incredere a investitorilor germani a coborat la minimul din ultimii saisprezece ani, arata un studiu al Bloomberg News. Comisia Europeana si-ar putea modifica estimarile privind cresterea economica de anul acesta a zonei euro, de la 2,2% la 1,8%, a declarat Jean-Claude Juncker, ministrul de finante al Luxemburgului.
Indicele european Stoxx 600 a ajuns, la inceputul acestei saptamani, la 20% sub nivelul record inregistrat in iunie 2007, iar moneda unica europeana a coborat la cel mai jos nivel din ultimele cinci luni fata de yen, dupa ce strategul bancii centrale de la Frankfurt, Nout Wellink, a anuntat ca ritmul de crestere al economiei europene s-ar putea situa sub nivelul estimat de autoritati.
Mai mult, incetinirea cresterii economice da peste cap toate planurile autoritatilor financiare comunitare, care sperau ca regiunea sa evite turbulentele generate de colapsul pietei americane a creditelor subprime si care au determinat o crestere a costurilor de creditare la nivel mondial.
Este de asteptat ca bancile europene sa faca si mai dificila incercarea consumatorilor, dar si a investitorilor de a contracta imprumuturi, arata un raport dat publicitatii saptamana trecuta de BCE. "Zilele in care creditele erau obtinute foarte usor par sa fi trecut de mult", considera Martin van Vliet, economist la ING Bank in Amsterdam.
Unii oficiali - inclusiv presedintele Fed, Ben Bernanke - considera, insa, ca perspectivele de crestere ale Europei sunt mult mai bune fata de cele ale economiei americane.
Aurelio Maccario, copresedinte al diviziei europene a UniCredit Markets & Investment Banking, spune ca nu exista nici un motiv de panica pentru economia europeana, in conditiile in care numai Irlanda si Spania sunt amenintate de un "asset bubble" (inflamare rapida a preturilor activelor peste valoarea reala, cu risc de corectie - n. red.), iar piata fortei de munca isi continua expansiunea.
Totusi, inasprirea conditiilor de creditare ameninta sa reduca nivelul investitiilor corporatiilor, unul dintre palierele pe care s-a sprijinit cel mai mult economia zonei euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO