Business Internaţional

Europenii încearcă să adopte "PNR", un nou instrument în lupta contra terorismului

Europenii încearcă să adopte "PNR", un nou instrument...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

04.12.2015, 15:02 317

"Avem nevoie de un acord asupra PNR (Passenger Name Record, în engleză) acum", a insistat ministrul luxemburghez Etienne Schneider, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ce reprezintă statele membre ale Uniunii.

"Au trecut aproape cinci ani de când vorbim despre acest lucru", a adăugat Schneider, apreciind că, "după ceea ce s-a petrecut la Paris anul acesta, avem nevoie de acest PNR şi avem nevoie să ne dotăm cu toate mijloacele de luptă împotriva terorismului".

Unul dintre punctele cele mai delicate priveşte perioada în care datele - transmise de către transportatorii aerieni statelor membre - vor putea să fie păstrate fără o "mascare" a elementelor care permit identificarea călătorilor.

Franţa - care se află în fruntea ţărilor ce exercită presiuni în vederea unei adoptări rapide a PNR - doreşte o perioadă fără "mascare" de cel puţin un an, în contextul în care Parlamentul, în ultima sa poziţie oficială pe această temă, a refuzat să ia în considerare o perioadă mai mare de şase luni.

"Suntem, astăzi (vineri), în poziţia de a obţine un acord, cu condiţia ca fiecare să fie rezonabil", a apreciat vineri ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve la sosirea sa la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels