Business Internaţional

Europenii presati de criza isi transforma economiile in aur

02.11.2008, 15:54 59

"Nu am uitat niciodata trecutul", spune Gert Heinz, consultant fiscal la o companie din Munchen. "Daca depinzi de banii de hartie, poti pierde totul. Am invatat acest lucru dupa doua razboaie mondiale", a adaugat el.

Heinz si-a convertit o parte din economii in aur si a creat depozite pentru o perioada de sase luni pe segmentul materiilor prime, scrie International Herald Tribune.
Heinz poate fi considerat un exemplu extrem, dar nu este singurul dintre europenii care cauta metode prin care sa se protejeze de criza financiara care, cel putin pana acum, i-a afectat mai putin decat pe americani. Intr-adevar, reactia sa reflecta istoria unui continent care a trecut prin razboaie, revolutii si crize financiare de-a lungul secolelor, slefuind convingerile nationale care sunt foarte diferite fata de cele din SUA.
In America, economiile oamenilor sunt mult mai legate de piata bursiera, in care majoritatea americanilor au cel putin o participatie modesta. Prin contrast, numai 13% din germani si 24% din francezi detin actiuni la bursa. Chiar si in Marea Britanie, care seamana mai mult cu SUA din punctul de vedere al problemelor cauzate de credite si expuneri ipotecare, cei care au investit la bursa insumeaza un procent de numai 20%.
Insa europenii stiu ca situatia poate deveni cu mult mai rea. Exista o veche traditie, aceea de a ingropa averi in vremuri problematice. Astazi, multi oameni isi scot banii din banci, pentru a-i aduce oriunde altundeva vor circula, chiar si in bistrourile pariziene sau in puburile londoneze. Companiile care vand sau inchiriaza seifuri raporteaza o crestere a cererii.
"Istoria conteaza. In timpul unei crize ajungi sa cunosti cu adevarat o tara si oamenii ei. Evenimentele traumatizante sunt implementate in constiinta colectiva si adesea supravietuiesc si in generatiile urmatoare", a declarat Toni Pierenkemper, profesor de istorie economica la universitatea Cologne.
Germania, unde multi oameni si-au pierdut economiile de doua ori in secolul XX, prezinta una din cele mai tumultuoase istorii financiare din Europa - astfel se explica temerile privind inflatia ale natiunii si interesul sau de a mentine un sistem bancar public-privat complex. O crestere brusca a cererii de aur a determinat cateva site-uri web si pe unii vanzatori de aur sa-si incheie temporar operatiunile de vanzari. "Nu am mai vazut niciodata ceva asemanator. Practic, am vandut tot targetul pana la sfarsitul anului", a declarat Robert Hartmann, cofondator al companiei ProAurum cu sediul in MŸnchen. In ciuda crizei, aproape 200 de clienti vin la el la magazin in fiecare zi, cerand monede si lingouri. Conform estimarilor sale, "aproape 5% din investitorii germani sunt interesati de convertirea unei mici parti din averea lor in aur".
Consultantul fiscal Heinz a inceput sa-si diversifice investitiile dupa recesiunea din 1992. El a cumparat pamant si treptat si-a construit un depozit de aur, pe care l-a cumparat in unitati mici indicate in cazul platilor de urgenta si pe care le pastreaza intr-o companie specializata. El inca isi aminteste povestile pe care i le spuneau bunicul sau, despre o valiza plina de bancnote cu care nu puteai cumpara mai mult de o franzela, in timpul hiperinflatiei din 1923 din Germania. De asemenea, el isi aminteste de schimbarile de moneda din 1948, care i-au nimicit economiile.
Cativa dintre clientii sai ii impartasesc temerile. Unul dintre ei i-a povestit ca a aruncat un sac plin de aur si argint pe fundul lacului, in cazul in care guvernul va impune o suma aditionala pentru avere sau va incerca sa interzica detinerea de aur. Altul si-a ingropat averea in padure. Toti cred ca este doar o chestiune de timp pana cand un alt val al inflatiei va eroda valoarea banilor.
In Franta, vanzarile de aur au crescut, dar oamenii sunt mai increzatori in guvern. Intregul sistem bancar francez a fost detinut de stat pana in 1987, iar statul a jucat rolul principal in economie din perioada lui Ludovic al XIV-le pana atunci.
In contrast cu nelinistile si suspiciunile pe care le au majoritatea americanilor cu privire la preluarea de catre stat a unor participatii in cadrul institutiilor financiare afectate, multi francezi se simt in siguranta, avand conceptia ca responsabilitatea statului este aceea de a avea grija de economie.
"Nationalizam, denationalizam si re-nationalizam. Asta e metoda care functioneaza in Franta", a declarat Bernard Candiard, director general la Credit Municipal de Paris, un magazin de amanet care dateaza de 231 de ani si care este monopol de stat.
"Ne aflam iarasi in procesul de nationalizare a bancilor. Acesta este un semn pentru oameni. Guvernul vrea sa le inspire incredere. Iar increderea in Franta este statul. Avem o traditie diferita fata de America", a adaugat Candiard.
In Europa de Est, unde oamenii au fost obisnuiti cu standardele modeste de viata din timpul comunismului, increderea in guvern este mai limitata. In Bulgaria, de exemplu, oamenii vor sa isi transfere banii in bancile din Europa de Vest, care ofera o garantie nelimitata a depozitelor, potrivit Adrianei Alexandrova, director financiar la televiziunea TV2 din Sofia.
"Exista o lipsa mare de incredere in banci si in guvern", a adaugat Alexandrova, ai carei parinti a trebuit sa-si inchida afacerile farmaceutice dupa ce mai multe banci bulgare s-au prabusit la mijlocul anilor '90. "Cativa dintre prietenii mei si-au pus banii in seifuri", adauga aceasta.
Sintagma "a-i placea gradinaritul" are doua semnificatii in Bulgaria. "In comunism, se referea la oamenii care isi pregateau borcane cu legume in otet pentru a le avea peste iarna. In aceste zile, inseamna ca oamenii isi ascund banii in gradina sau sub perna", explica Alexandrova.
 
Incredere in stat
  • In Franta, vanzarile de aur au crescut, dar oamenii sunt mai increzatori in guvern.
  • Intregul sistem bancar francez a fost detinut de stat pana in 1987, iar acesta a jucat rolul principal in economie din perioada lui Ludovic al XIV-le pana atunci.
  • In contrast cu suspiciunile pe care le au majoriotatea americanilor cu privire la preluarea de catre guvern a unor participatii in cadrul institutiilor financiare afectate de criza, multi francezi se simt in siguranta.
  • Iar acest lucru decurge din impresia ca responsabilitatea statului este aceea de a avea grija de economie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO