Business Internaţional

Evenimentele de la banca Northern Rock au afectat reputatia premierului Gordon Brown

28.09.2007, 15:02 17

Timp de trei zile la rand clientii Northern Rock au stat la coada pentru a-si retrage depozitele pana cand au primit in cele din urma asigurari din partea bancii centrale a Angliei (BOE) ca le va garanta toate depozitele pe care le au la aceasta banca. Aceasta criza ameninta economia britanica, incurajand reducerea consumului si ducand intr-un final la scaderea increderii consumatorilor, scrie Bloomberg..
"Este o problema cat se poate de reala cand oamenii se strang la coada in jurul bancii si nimeni nu mai are incredere in ceea ce spune guvernul. Aceasta va afecta nu numai increderea consumatorilor ci intreaga economie", este de parere Derek Scott, consilierul economic al fostului premier britanic, Tony Blair.
Dupa ce guvernul laburist condus acum de Brown a fost responsabil pentru cea mai lunga perioada de crestere economica din Marea Britanie, de aproape doua decenii, acum trebuie sa faca fata criticilor venite din partea economistilor si a celor din opozitie care considera ca atat el, cat si banca centrala a Angliei ar fi putut preveni cea mai mare criza banca din Marea Britanie din 1973 pana in prezent.
"In ultimele trei zile am fost martorii unei adevarate degringolade", a declarat Philip Hammond, membru in Parlamentul britanic din partea partidului conservator. "Daca guvernul ar fi reactionat mai repede, nu s-ar fi ajuns unde s-a ajuns. Aceasta lipsa de reactie din partea guvernului a dus la scaderea drastica a increderii englezilor in aceasta institutie", a adaugat el.
Cancelarul executiv, Alistair Darlig, a asteptat pana pe 17 septembrie pentru a extinde garantia guvernului asupra depozitelor de la Northern Rock, dupa ce timp de trei zile oamenii au stat la coada pentru a-si retrage depozitele de la banca.
Northern Rock, care a fost infiintata inca din 1850, este cea de-a treia banca din Marea Britanie dupa valoarea creditelor ipotecare acordate, totalul imprumuturilor ridicandu-se la circa 17,4 mld. lire sterline (24,9 mld. euro). BOE este si ea la randul ei o tinta preferata a criticilor, pentru ca a asteptat pana pe 19 septembrie pentru a creste oferta de lichiditati cu scopul de a reduce costurile la imprumuturile pe termen scurt.
Multa lume isi aduce aminte de Brown de pe vremea cand era cancelar al executivului, cand impreuna cu Tony Blair, dupa ce acesta a venit la putere in 1997, a luat hotararea ca Banca Angliei sa devina independenta. In 2003 Brown l-a numit guvernator al bancii pe Mervyn King, acesta urmand sa apara astazi in fata comitetului parlamentar pentru a explica deciziile bancii in legatura cu criza bancara.
Cu toate ca doar Northern Rock a apelat la imprumuturi de urgenta din partea statului pentru a putea onora retragerile masive de lichiditati, toate bancile din Marea Britanie au inregistrat cresteri ale costurilor la imprumut, acestea atingand cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Acest lucru va duce la cresterea costurilor suportate de catre clienti pentru acordarea creditelor ipotecare. Cateva dintre cele mai importante banci ale lumii, printre care si Merrill Lynch si Deutsche Bank, chiar si-au majorat costurile pentru imprumuturi si au refuzat sa mai acorde credite pentru persoane care nu prezentau solvabilitate de plata.
"Este foarte probabil ca pe piata ipotecara britanica sa se reduca numarul de credite acordate, ratele ipotecare sa fie din ce in ce mai mari, iar conditiile pentru creditare din ce in ce mai aspre", spune Michael Saunders, presedinte al Western European din cadrul Citigroup. "Iar acest lucru ar putea foarte usor duce la declinul pietei imobiliare", a adaugat el.
Popularitatea lui Brown, care pentru prima data de cand este premier va prezida conferinta anuala a Partidului Laburist, este inca mare, el depasind cu brio crizele atacurilor teroriste din 2005, precum si inundatiile din acest an, care au fost cele mai grave din ultimii 60 de ani.
Popularitatea partidului de opozitie atinge cel mai scazut nivel din 2005 pana in prezent, de cand David Cameron a devenit presedintele Partidului Conservator, acestia inregistrand in sondaje un nivel de 32%, fata de cel de 40% unde se situeaza acum Partidul Laburist. Brown este, de asemenea, mai popular decat Cameron, acesta din urma inregistrand o cota de incredere de 8%, comparativ cu cea de 32% obtinuta de catre actualul premier.
Locuintele reprezinta circa 60% din bunurile achizitionate de catre clientii bancilor, iar preturile pentru aceste proprietati aproape ca s-au triplat in ultimii zece ani, ajungand la un cost mediu de aproape 200.000 de lire sterline, se arata intr-un studiu al HBOS, cea mai mare banca ipotecara din Marea Britanie. Suma totala a creditelor acordate se ridica la peste 1.300 de miliarde de lire sterline.
Rata dobanzii de referinta a Bancii Angliei este de 5,75%, fiind cea mai ridicata din restul membrilor Grupului celor Sapte state puternic dezvoltate.
"Pentru moment, toti se asteapta ca Brown sa fie salvatorul economiei", a declarat Anthony Wells, analist al YouGov, companie care efectueaza sondaje de opinie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO