Business Internaţional

Evolutiile peste asteptari ale Europei de Vest scot de sub presiune BCE

16.05.2008, 17:18 15

Cresterea economica a Germaniei, cea mai mare economie din Europa, a atins in primele trei luni ale acestui an cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 12 ani, pe fondul cresterii sectorului constructiilor si al industriei grele, scrie Bloomberg.
De asemenea, cresterea economica din zona euro s-a accelerat de la 0,4% in ultimele trei luni ale anului trecut la 0,7% in primul trimestru din 2008.
Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 1,5%, comparativ cu nivelul de doar 0,3%, atins la sfarsitul ultimului trimestru din 2007.
Stabilitatea economiilor din vestul Europei permite in continuare Bancii Centrale Europene sa poata mentine neschimbata rata dobanzii de referinta la 4%, maximul ultimilor sase ani, reusind astfel sa faca fata cresterii inflatiei.
In comparatie cu BCE, banca centrala a Statele Unite, Fed, a micsorat de sapte ori rata dobanzii de referinta de anul trecut pana in prezent in incercarea de a evita o eventuala recesiune.
Cresterea economica germana este insa amenintata de o serie de factori, precum cresterea costurilor de creditare, accelerarea inflatiei si aprecierea puternica a euro fata de dolarul american, toate ducand spre o scadere a consumului intern si o diminuare a exporturilor.
In prezent, moneda americana se tranzactioneaza la un nivel de 1,5535 dolari pentru un euro.
Si cresterea economica din Franta a depasit estimarile, fiind alimentata in primul rand de cresterea exporturilor, care au compensat diminuarea consumului intern.
Produsul Intern Brut al Frantei, cea de-a doua economie ca marime dintre statele zonei euro, a inregistrat in primele trei luni o crestere de 0,6% comparativ cu nivelul de 0,3%, atins in ultimul trimestru al 2007.
In primul trimestru exporturile franceze au inregistrat o crestere de 3,1%, in timp ce importurile au crescut doar cu 1,9%. Astfel balanta comerciala a contribuit cu o crestere de 0,3% a Produsului Intern Brut.
Cu toate acestea, guvernul francez a redus previziunile de crestere economica pentru acest an de la 1,9% la 1,7%, pe masura ce rata inflatiei se apropie de un nivel record al ultimilor 12 ani. Vanzarile din retail din Franta au scazut in primele trei luni ale anului 2008.
Consumul a inregistrat o usoara scadere, crescand cu numai 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO