Business Internaţional

Executivii din sectorul bancar se dezic de bonusurile „umflate": Ipocrizia celui mai bine platit bancher: Scandalul bonusurilor imense este de inteles si fondat

11.09.2009, 00:00 23

Lloyd Blankfein, seful celei mai importante banci de pe WallStreet, a sustinut un discurs la conferinta bancherilor organizatade cotidianul german Handelsblatt, in care si-a reluat criticileaspre la adresa politicilor de salarizare a bancherilor, precizandca scandalul cu privire la bonusurile bancherilor este "de intelessi fondat", scrie Financial Times.

Mesajul destul de dur venit din partea sefului celei maiinfluente banci de investitii din lume, care a castigat personal inultimii cinci ani 176,3 mil. dolari din salariu si bonusuri, reiacriticile acide formulate de Adair Turner, presedintele Autoritatiiserviciilor financiare britanice, care a provocat polemici lunatrecuta, cand a pus sub semnul intrebarii valoarea sociala aactivitatii bancilor de investitii. Golman Sachs a fost salvataanul trecut de statul american ca sa nu fie prinsa in valtoareacrizei. Alte banci nu au avut aceeasi soarta.

Blankfein mai crede ca "industria financiara a permis cainstrumentele financiare noi sa devina prea complexe si sasurclaseze utilitatea lor sociala si economica, diminuandcapacitatea operationala de a le administra".

Unul dintre bancherii europeni prezenti la conferinta organizatala Frankfurt a marturisit ca audienta a salutat discursul luiBlankfein. O serie de banci germane si-au extins activitatea,achizitionand titluri finantate din imprumuturi ieftine,contractate pe termen scurt, strategie ce s-a dovedit extrem depericuloasa in ultimul an. "Germania are inca rani deschise.Blankfein a incercat in mod cert sa impresioneze audienta, aratandca este plin de remuscari. Sunt de acord cu ceea ce a spus - joculcu instrumente financiare noi a fost un pariu prostesc, fara sa-sidemonstreze utilitatea", a precizat bancherul prezent laconferinta.

Instrumentele nestandardizate au impins spredezastru

Blankfein a recunoscut ca unele produse financiare au devenitmult prea complexe pentru a fi gestionate si a afirmat ca "avem oresponsabilitate in fata sistemului financiar, prin care nu artrebui sa favorizam produsele nestandardizate atunci candobiectivele si interesele clientului si ale pietei pot fi realizatesi prin intermediul unor produse standardizate, tranzactionate labursa". Desi el a subliniat faptul ca instrumentele derivate auavut "un rol economic si social important" si ca blocarea acestoraar putea pune in pericol revenirea economica, el a concluzionat caastfel de produse financiare ar trebui sa aiba "cerinte de capitalmult mai riguroase".

Blankfein a afirmat ca bonusurile multianuale ar trebuiinterzise si ca executivii ar trebui sa fie recompensati prinactiuni in cadrul firmei pe care o conduc si mai putin prinbani.

Bonusuri de 11,4 mld. dolari pentru angajatiiGoldman

In ultimele luni, Goldman Sachs a scandalizat opinia publicadupa ce autoritatile americane si mass-media au criticat puternicbonusurile mari pe care banca se pregateste sa le acorde lasfarsitul anului. Goldman a pus de-o parte pentru bonusuri 11,4mld. dolari in primele sase luni. Cu toate acestea, seful Goldmannu a criticat politicile de salarizare ale bancii pe care oconduce, in conditiile in care beneficiile salariale au crescut cu33% in primele sase luni. Trimestrul al doilea a fost pentruGoldman cel mai profitabil din istoria sa.

Pozitia lui Blankfein in favoarea reformei industriei financiaremondiale, printre care si recomandarea "unei colaborari robuste"intre autoritatile de reglementare, va fi cel mai probabil salutatade opinia publica si de politicieni. Guvernele din intreaga lume nuau ajuns la un consens cu privire la aplicarea unei strategii princare sa se evite o noua criza, antrenata de apetitul crescut pentrurisc al executivilor.

In spatele cortinei

Goldman Sachs este cea mai influenta banca din Statele Unite sitotodata unul dintre cele mai ravnite locuri de munca de pe WallStreet, fiind recunoscuta pentru rigurozitatea cu care recruteazaangajati. Grupul a reprezentat o rampa de lansare pentru multi,fosti angajati ai sai ocupand pozitii cheie in cadrul Bursei dinNew York, Bancii Mondiale, Casei Albe, Trezoreriei americane saubanci rivale precum Citigroup si Merrill Lynch. Printre acestia senumara Henry Paulson si Robert Rubin, ambii fosti secretari aiTrezoreriei din Statele Unite, sau Edward Liddy, fost directorexecutiv al AIG. Goldman este recunoscuta si pentru generozitateacu care isi trateaza angajatii. In 2006, dupa ce obtinut un profitrecord, banca a anuntat ca va plati angajatilor sai in medie622.000 de dolari. In acel moment salariul mediu la Goldman era de58 de ori mai mare decat salariul minim pe economie din StateleUnite. Un lucru mai putin mediatizat este faptul ca aproximativjumatate din veniturile bancii se transforma in venituri aleangajatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO