ZF 24

Executivul care a câştigat un euro pe secundă timp de cinci ani îi scandalizează, din nou, pe acţionari

Executivul care a câştigat un euro pe secundă timp de...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2015, 00:04 2260

Executivul englez Martin Sorrell a fost remunerat cu 200 de milioane de euro din 1998.  Doar pentru 2014 şeful WPP, numărul 1 mondial în publicitate, a primit 59 de milioane de euro. El este, de departe, cel mi bine plătit executiv al unei companii cotate la Bursa de la Londra şi poate din întreaga lume. În ultimii cinci ani, remuneraţia lui Sorrell, om de afaceri cu rădăcini româneşti, s-a ridicat la un pic mai mult de un euro pe secundă, scrie publicaţia franceză Le Monde.

Această statistică a provocat din nou controverse. Marţi, 9 iunie, la adunarea generală a acţionarilor WPP, atmosfera a fost extrem de tensionată. S-a discutat despre salariul exagerat de mare, după unii acţionari, al lui Sorrell. Ca de fiecare dată în ultimii ani, o bună parte din acţionari s-au opus remuneraţiei propuse pentru 2014: 22% dintre ei au votat contra. Anul trecut, 28% dintre acţionari s-au opus. Dar, tot ca de fiecare dată, votul nu va schimba nimic în această afacere. Prea puternicul şef al WPP îşi va încasa salariul.

“A devenit aproape o glumă”, oftează Catherine Howarth, directoarea ShareAction, o organizaţie care militează pentru investiţii responsabile. “Acest tip îşi bate joc de ceea ce cred acţionarii şi de buna guvernanţă a companiei”, spune ea. Sorrell reprezintă un studiu de caz interesant.

Omul de afaceri afişează un succes evident. El a înfiinţat WPP pornind de la nimic. În 1985, după un deceniu de ghidaj al strategiei de extindere a Saatchi, Sorrell a preluat controlul Wire and Plastic Products, o companie de dimensiuni reduse care producea cărucioare din metal. El a folosit această companie listată pe bursă pentru multiplicarea achiziţiilor de agenţii de publicitate. WPP a devenit în 2009 cea mai mare companie de publicitate din lume, cu prezenţă în 111 de state şi o cifră de afaceri de 11,5 miliarde de euro pe an.

Mulţumită acestui success, Sorrell a fost mult timp foarte bine plătit. Până în 2008, salariul său a fost de 1-4 milioane de euro pe an. De atunci, salariul a explodat: 10 milioane de euro în 2009, 16 milioane de euro în 2010 şi 2011, 24 de milioane de euro în 2012, 41 de milioane de euro în 2013 şi 59 de milioane de euro în 2014.

Părinţii tatălui lui Sorrell au venit din Ucraina, iar cei ai mamei din România şi Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO