Business Internaţional

Există şi alte pandemii care fac ravagii în Europa şi care ar putea afecta sănătatea oamenilor

Există şi alte pandemii care fac ravagii în Europa şi...

Autor: Catalina Apostoiu

08.11.2021, 22:58 543

Noi alerte continuă să apară în Europa cu privire la înmulţirea cazurilor de gripă aviară, o boală potenţial fatală pentru oameni, în timp ce producătorii de porci se plâng că se află într-o situaţie disperată, cu gripa porcină drept unul dintre factori. În tot acest timp, diverşi experţi avertizează că este doar o chestiune de timp până când transmiterea de la om la om a acestor boli va deveni posibilă.

Ministerul francez al agriculturii a lansat o alertă la nivel naţional cu privire la înmulţirea cazurilor de gripă aviară, potenţial fatală pentru oameni, la nivelul întregii Europe, notează EUobserver.

„De la începutul lunii august, 130 de cazuri de gripă aviară au fost detectate la animale sălbatice sau crescute în ferme în Europa“, se arată în anunţul ministerului. „Prin urmare vor fi introduse măsuri de prevenţie pentru protejarea fermelor de păsări“, au anunţat oficialii ministerului, după ce olandezii au implementat la rândul lor restricţii săptămâna trecută.

Anterior, 20 de ţări UE au făcut apel la Comisia Europeană să grăbească măsurile privitoare la sectorul cărnii de porc puternic afectat de gripa porcină şi pandemia de coronavirus, potrivit Euractiv.

„Situaţia din industria europeană a cărnii de porc este critică“, se arată în nota redactată de cele 20 de ţări. Mar­je­le de profit din industrie se situează la cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu pe fondul preţurilor scă­zute la pro­du­cător şi costurilor ridicate cu furajele.

Potrivit notei, scăderea puternică a preţurilor pentru carnea de porc a fost determinată de o scădere a exporturilor către China, pe fondul înmulţirii cazurilor de gripă porcină, cât şi de încetinirea cererii interne în contextul pandemiei.

Cazurile de gripă porcină înregistrate pe mai multe pieţe europene orientate către export, printre care Belgia şi Germania, au afectat exporturile. În Germania, ministrul agriculturii Julia Kloeckner a arătat că gripa porcină se numără printre factorii care au dus la scăderea preţurilor cărnii de porc, scrie Reuters.

Preţurile din UE se situează acum cu 24% sub media pe cinci ani pe fondul cererii mai reduse de pe pieţele interne şi la export. Producătorii din Germania şi Olanda sunt aşteptaţi să-şi reducă producţia în lunile urmă­toare, potrivit thepigsite.com.

În prezent, există cel puţin opt tulpini de gripă aviară care pot infecta şi ucide oameni, având potenţialul de a provoca chiar mai mult rău decât coronavirusul, notează oxfordstudent.com.

Creşterea animalelor în medii traumatizante, înghesuite facilitează răspândirea bolilor infecţioase şi pune în pericol sănătatea umană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO